Site icon frescho.hu

Primo

A Primo története 1983-ban kezdődik. Magyar mérnökök fejlesztették, itthon gyártották és értékesítették. Nagyjából egy év fejlesztés követően, 1984 májusában jelentették be. Az elkészült gépeket ugyanebben a hónapban már ki is lehetett próbálni a BNV-n. Lehetőség volt előrendelésre, amit apránként teljesít a gyártó. Az év végéig kb. 2500 gépet adtak el. Ezek jelentős része (kb. 200 darab) iskoláknál kötött ki. Az indulást az elég nagy selejt arány beárnyékolta, de a hibákon sikerült gyorsan úrrálenniük.

Az A széria mellett elkezdődött a B gyártása is. Ezek már rendes billentyűzetet kaptak, de a felépítésük megegyezik. ’85 vége felé a Pro/Primot már színes grafikus megjelenítéssel jelentették be. ’86 tavaszán a második Iskola számítógép pályázaton jó eredményt (középiskola 1., általános 3.) ért el a Primo, de a konkurens TED alapú Commodore modellekkel (C16, +4) nem tudott versenyezni. A nyár végén leállították a gyártását, majd a megmaradt készletet csökkentett áron kiárusították. Kicsit több, mint egy év alatt kb. 7000 gép készült. Ezek 20 százaléka, 1400-1500 darab, iskolákba került.

A története rövid volt én mégis kedvelem ezt a kis szerkezetet. A felépítése egyszerre átlagos, ötletes és néhány helyen előremutató a hazai kortársakkal összevetve. Más területen a hiánygazdálkodást próbálták megkerülni a tervezők. Nem utolsó sorban sikerrel építettek fel egy új gyártási kultúrát. Megpróbálom tömören összefoglalni, hogy mire is gondolok:

Ha ennyi jót tudtam róla mondani, akkor miért nem tudott tovább is fennmaradni? A válasz elég összetett. Már a megjelenésekor is le volt maradva pár évvel. Ez a vasfüggöny mögött nem számított soknak. A hazai felhozatalhoz képest ár/érték aránya jó volt a megjelenésekor. A gyártását sajnos házon belül is többen megpróbálták elgáncsolni. Széllel szemben ment a gyártás, amiről a már ajánlott videóban szó esik. Az is ellene szólt, hogy a gyártáshoz szükség volt import áramkörökre, mert a szovjet alkatrészek szórásával az érintő billentyűzetet gyakran nem lehetett beállítani csak válogatás után. Természetesen ez is igaz a hazai konkurenciára. A végzetes ok a Commodore TED széria bukása volt. A TED-en alapuló gépek (116, 16, Plus/4) többet tudtak és miután a nemzetközi piacon megbukott a széria a Commodore nálunk adott el egy nagyobb kontingenst erősen nyomott áron. Mivel a  Microkey társulás profitot akart termelni, ezért feladták a gyártást. De még így is a Primo lett az első, teljesen hazai, több ezres szériában gyártott gép.

MegnevezésPrimo
CégMicrokey Kutatási, Fejlesztési, Termelési Társulás
tagok: MTA SZTAKI (management, műszaki fejlesztés), Elektromodul (értékesítés) és a Sárisápi "Új Élet" Mg. Tsz. (gyártás)
OrszágMagyarország
Bejelentés1984 május
Kivezetve1987 február
CPUZ80 @3.75 MHz (NDK U880)
RAMKiépítéstől függően
A32 = 16 kB
A48 = 32 kB
A64 = 48 kB
ROM16 kB (4x 4 kB)
Extra áramkörökSzabványos áramkörökből (jellemzően 74xx) épült fel.
Operációs rendszerPrimo BASIC SYSTEM
Részlegesen magyar, az Í, Ő Ú, Ű nagybetűket nem ismeri
Szöveges felbontás42x16 karakter, 128 szabadon definiálható karakter. A megjelenítés grafikus módon történik.
Grafikus felbontásFekete-fehér
256x192 (alap) vagy 256x256 (hardveresen átállítható) képpont
Hang"Duda" (Beépített hangszóró, egy bites hangkimenet)
CsatlakozókMagnetofon port
Floppy (opcionális, A64-en kiépítve, Commodore kompatibilis)
Joystick (opcionális, A64-en kiépítve)
Bővítő busz csatlakozó
Táp bemenet (Ugyanezen a porton kompozit videó kimenet)
TV kimenet
Ár1984-ben:

A32: 11500 Ft
A48: 16150 Ft
A64: 19339 Ft
Tápegység: 4600 Ft
EgyébAjánlott honlap, ahol dokumentáció, programok és emulátor is elérhető:
primo.homeserver.hu

Views: 249

Exit mobile version