Site icon frescho.hu

Műhely gép upgrade

Az előző bejegyzésből már kiderült, hogy modernnek számító Apple gépeket szerelgettem az elmúlt időszakban. Jó ötletnek tűnt felvenni pár dolgot, de ez nem várt nehézséget okozott. A 8 bitesek, vagy a PCJr kimenetét még felskálázva is könnyedén tudta kezelni a bütykölésre beállított gépem, de az 1920×1080-as felbontás már kifogott rajta. Az elvárt 60 helyett csak 10-12 képet tudott másodpercenként digitalizálni. Ha csak ezt a problémát nézem, akkor a legegyszerűbb a 3. generációs i5 cseréje lett volna. Egy bármilyen kicsit is modernebb gép kb. a 6. generációtól felfelé bőven tudta volna teljesíteni az elvárásokat. Azonban az öreg alaplapnak van pár előnye, többek között van rajta printer, soros port és integrált floppy vezérlő is. Ez utóbbi a szűk keresztmetszet, mert az USB-s megoldások közül talán csak greaseweazel tud többet, a könnyen hozzáférhetők mind elmaradnak mögötte.

Úgy döntöttem marad az öreg gép, de kap egy GPU-t ami leveszi a processzorról a terhet. Apró probléma, hogy az alaplapon csak 1 darab PCIe x16 és 2 PCIe x1 található. Az utóbbiba nem lehet sem a digitalizáló, sem a videokártyát beledugni, mert az X1 slotok rövidebbek és közülük egyik sem nyitott. Az is kérdés volt, hogy a video vagy a digitalizáló sávszélességét vágjam meg. Szóval az első döntés csak még több kérdést vetett fel. Ezek közül kettőre tudtam gyorsan választ találni:

Miután kitaláltam, hogy mire van szükségem következett a beszerzés és az első tesztek. Kapton szalaggal kitakartam a “fölösleges” PCIe laneket és a GPU így is működött. De nem fért el sehogy sem a gépben, ezért a digitalizálónak terveztem végül egy új tartót ami elemeli azt az alaplaptól. Az összeszerelésnél figyelni kell a sorrendre, elsőször a GPU, aztán a soros és párhuzamos port kimenete került a helyére. Ezeket a floppy kábelezése követte, majd utolsókén a digitalizálót tuszkoltam be. A káosz ezzel teljes lett, sajnos kábel managementre nincs lehetőség, a floppyhoz így is éppen csak elér, ezen már csak a gép cseréje tudna segíteni. A videón jól láthatjátok, hogy miről beszélek.

Utolsó lépésként elkezdhettem éleszteni és tesztelni a rendszert. Nem okozott nagy gondot, csak kicsit jobban elhúzódott, mint először gondoltam:

Az upgrade konklúziója az, hogy a mATX ház és alaplap erősen behatárolja a lehetőségeimet. Az eredmény kinézete erősen kihívásokkal küzd. De amit kitűztem sikerült elérni, a GTX1050 tökéletesen működik és szerencsére az egy darab PCIe lane is elég a digitalizáló kártyához. Most még megúsztam a teljes rendszer fejlesztést, a 3. generációs i5 még 1-2 évig ki tud szolgálni, de lassan el kell gondolkoznom egy greaseweazel összerakásán.

Views: 115

Exit mobile version