Site icon frescho.hu

Video to VGA konverter

Eddig két videókonverterről írtam: AV2HDMI és a HDMI scaler. A most bemutatásra kerülő darabot lassan évek óta használom. Bacsis fülei kiállításán is jó hasznát vettem, többek között egy Amiga 600-at kötöttem CRT monitorra a segítségével. A két napos terhelést az Amiga és a Video to VGA is jól bírta. A dobozka elég egyszerű, sima kompozit és S-Video mellett VGA bemenete is van. A tesztben csak a kompozit bemenetet használtam, hogy az eddigi dobozokkal össze tudjam hasonlítani. Mivel a C64-en van S-Videó kimenet ezt a hiányosságot idővel pótolni fogom. Az Amigát próbáltam a VGA bemenetre kötni, de az ott beérkező jelet nem skálázta fel. Az eszköz csak analóg VGA kimenettel rendelkezik az eddig tesztelt konverterek digitális kimenetével szemben.

Tesztelésre ugyanazokat a gépeket vettem elő, mint eddig:

Ami érdekes, hogy még egy alap képernyőn megjelenő menüvel is rendelkezik a konverter. Ennek a nyelve állítható és szerencsére tud angolul is. Pár további beállítás, amit itt, vagy a doboz oldalán lévő gombokkal érhetünk el:

A képminőség ahogy leírtam nem tökéletes, de az előző két példánynál jobb. Az alábbi videón megnézhetitek, hogy nagyjából milyen szintet üt meg. Próbáltam bemutatni a különböző felbontások és előre definiált képbeállítások hatását is. Természetesen azt figyelembe kell venni, hogy monitort filmeztem fényképezőgéppel ahogy az előző teszteknél is.

A konverterről még két dolgot érdemes tudni mielőtt értékelném. Az első az ára, ami 13$ körül volt amikor utoljára rendeltem. A második fontos információ, hogy 3 rendelt darabból az egyik eltért a másik kettőtől. Fényképek alapján nem tudnám megkülönböztetni a többiektől, de elsőre még úgy se, ha leveszem a polcról. Az a baj, hogy az a darab minden téren rosszabbul teljesít. A Spectrum+ képe kilóg a monitorról és a konvertált kép minősége is gyatrább.

Ha nem gyártanák a gyengébb verziót is, akkor nem túlzott igények esetén simán merném ajánlani. A megjelenített kép játékra elmegy és az ár/érték aránya jó.  Ráadásul még a Spectrum+ messze nem szabványos jelét is kezeli. Sajnos létezik az említett, ebay-es képek alapján megkülönböztethetetlen verzió.  Az már csak hab a tortán, hogy árulnak egy megtévesztésig hasonló, de VGA TO VIDEO feliratú eszközt is. Annak a funkciója pont ellentétes, VGA-ból csinál kompozit jelet. De azt legalább könnyedén ki lehet szúrni. Mivel lutri a vásárlás, ezért már nem merem teljesen nyugodt szívvel ajánlani.

Bemenetek

kép 1 / 7

Views: 333

Exit mobile version