retro gépek A-tól Z-ig

Video to VGA konverter

Eddig két videókonverterről írtam: AV2HDMI és a HDMI scaler. A most bemutatásra kerülő darabot lassan évek óta használom. Bacsis fülei kiállításán is jó hasznát vettem, többek között egy Amiga 600-at kötöttem CRT monitorra a segítségével. A két napos terhelést az Amiga és a Video to VGA is jól bírta. A dobozka elég egyszerű, sima kompozit és S-Video mellett VGA bemenete is van. A tesztben csak a kompozit bemenetet használtam, hogy az eddigi dobozokkal össze tudjam hasonlítani. Mivel a C64-en van S-Videó kimenet ezt a hiányosságot idővel pótolni fogom. Az Amigát próbáltam a VGA bemenetre kötni, de az ott beérkező jelet nem skálázta fel. Az eszköz csak analóg VGA kimenettel rendelkezik az eddig tesztelt konverterek digitális kimenetével szemben.

Tesztelésre ugyanazokat a gépeket vettem elő, mint eddig:

  • Az átalakított Spectrum+ volt az első kísérleti alany. A monitoron megjelenő kép jól olvashatóan jelent meg. Pár játékot is kipróbáltam és mindegyik szépen működött.
  • A C64G következett másodiknak. A 64-es bejelentkező képernyőjével először elégedetlen voltam. A konverter alapbeállítása mellett a kék a kéken nem nézett ki jól. Soft-ra állítva a mode gombbal a kimeneti jelet már nem volt vele gondom. Talán az bántotta a szemem, hogy alapból kicsit túl volt tolva a kontraszt.
  • A jól megszokott 1200-es Amigával zártam a tesztet. A Workbench egész használható. Nem azt mondom, hogy nincs jobb konverter, de a képminőség eléri azt, amit egy régi CRT monitoron is láthatunk. Ez még mindig csak az a szint amit 30 éve is elértünk, de legalább már nem rosszabb, mint az eddigi konvertereknél. Ha egy komolyabb upscalerhez viszonyítom akkor mindezt töredék áron teszi.

Ami érdekes, hogy még egy alap képernyőn megjelenő menüvel is rendelkezik a konverter. Ennek a nyelve állítható és szerencsére tud angolul is. Pár további beállítás, amit itt, vagy a doboz oldalán lévő gombokkal érhetünk el:

  • Bemenetek közötti választás, bár ezt nem használtam ki a tesztben
  • A kimenő videójel felbontása több lépésben állítható 800×600 és 1920×1080 között több lépésben. Nekem az 1024×768 vált be, de a minőségbeli különbség minimális, még az A1200-zal sem láttam igazi eltérést. Én 4:3-as monitorra kötve használom, hogy a képarány is megmaradjon. Természetesen LCD-nél is ki lehet kapcsolni a kép széthúzását.
  • A megjelenített kép beállításait is meg lehet változtatni, módosítható a világosság, kontraszt, élesség, szín és szín telítettség is. A gyáriak mellé egy saját preset is definiálható.
  • Elvileg támogatja a kép a képben módot is, de ezt nem próbáltam ki

A képminőség ahogy leírtam nem tökéletes, de az előző két példánynál jobb. Az alábbi videón megnézhetitek, hogy nagyjából milyen szintet üt meg. Próbáltam bemutatni a különböző felbontások és előre definiált képbeállítások hatását is. Természetesen azt figyelembe kell venni, hogy monitort filmeztem fényképezőgéppel ahogy az előző teszteknél is.

A konverterről még két dolgot érdemes tudni mielőtt értékelném. Az első az ára, ami 13$ körül volt amikor utoljára rendeltem. A második fontos információ, hogy 3 rendelt darabból az egyik eltért a másik kettőtől. Fényképek alapján nem tudnám megkülönböztetni a többiektől, de elsőre még úgy se, ha leveszem a polcról. Az a baj, hogy az a darab minden téren rosszabbul teljesít. A Spectrum+ képe kilóg a monitorról és a konvertált kép minősége is gyatrább.

Ha nem gyártanák a gyengébb verziót is, akkor nem túlzott igények esetén simán merném ajánlani. A megjelenített kép játékra elmegy és az ár/érték aránya jó.  Ráadásul még a Spectrum+ messze nem szabványos jelét is kezeli. Sajnos létezik az említett, ebay-es képek alapján megkülönböztethetetlen verzió.  Az már csak hab a tortán, hogy árulnak egy megtévesztésig hasonló, de VGA TO VIDEO feliratú eszközt is. Annak a funkciója pont ellentétes, VGA-ból csinál kompozit jelet. De azt legalább könnyedén ki lehet szúrni. Mivel lutri a vásárlás, ezért már nem merem teljesen nyugodt szívvel ajánlani.

konverterek minősége

kép 7 / 7

Views: 335Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük