retro gépek A-tól Z-ig

Gotek FlashFloppy kiegészítés

Hónapokkal ezelőtt írtam a FlashFloppyról. A sima PC-s USB floppy emulátorból ez a firmware egy univerzális darabot csinál. Amigával, Atarival, CPC-vel és még sok más géppel teszi kompatibilissé. Erre a kiegészítésre azért van szükség, mert több kérdést is kaptam. Ezek többsége arra vezethető vissza, hogy az USB kulcs nem megfelelően lett előkészítve. A hibakódok és a beállítások elérhetőek itt:

Egy példán keresztül mutatom be, hogy milyen konfigurációt állítottam be és miért. A dokumentáció részletes, amióta követem folyamatosan fejlődik a firmware és jelennek meg új gépek a támogatott listán.

A példában 720kB-os floppyt szeretnék emulálni a frissen flashelt Goteken. Ha egy üres pendriveot dugok be, akkor egy szép E34-es hibát ír ki. Ez a dokumentáció szerint:

 • 34 No entries to navigate: Direct Navigation mode found no valid directories or image files to display. Add some valid image files to the USB drive. Subfolders are accessible only when using an LCD/OLED display.

Magyarul nincs érvényes állomány a pendriveon és alkönyvtárakat sem kezel az alap kijelzővel. Az első amit tettem, hogy felmásoltam a firmware csomagban lévő FF.CFG-t és megváltoztattam egy sort. Ezt a példa miatt a dokumentációból néztem ki, de maga a CFG is tartalmazza a beállításokat. IBM-PC-nél a jumper és az FF.CFG között lehet választani, én az utóbbi mellett tettem le a voksom, ehhez az interface beállítást kellett módosítani:

 • Specify via FF.CFG: interface = ibmpc

Ezután feltöltöttem három DOS bootlemezt .img formátumban. A .img semmi más, mint a floppy tartalma blokk szinten lementve. Egy lemezt linux/OSX alatt dd-vel, Windows alatt pedig a WinImage segítségével lehet kimásolni fájlba. A Caldera OpenDOS-t az internetről töltöttem le és .144 volt a kiterjesztése, ezt csak simán átneveztem. Bekapcsolás után a három állomány közül az egyiknél E31-es hibát kaptam:

 • 31 Bad Image File: The selected image is invalid or unsupported.

Mivel a gombokkal tudtam váltani a fájlok között, ezért gyorsan kikövetkeztettem, hogy a OpenDOS.img volt a hibás. Ezt kitörölve már egy hibakódot sem kaptam. A PC is látta a meghajtót és a bootlemezeken lévő állományokat.

A lenti képeken szerepel még egy állomány IMAGE_A.CFG néven. Hogy ez mire jó azt az FF.CFG leírásában lehet megtalálni:

 • image-on-startup = last* | static | init
  • Which image (or folder) is selected at startup
  • last: Last-selected item at power off (recorded in IMAGE_A.CFG)
  • static: Static pathname specified in IMAGE_A.CFG
  • init: First item in root folder

Indulásnál az IMAGE_A.CFG-ben megadott floppy image lesz betöltve, last és static beállítás esetén. A kettő között az a különbség, hogy last-nál az utoljára használt állományt, míg static esetében egy általunk beírt fájlevet használ a rendszer.

Szóval ha nem megy a FlashFloppy, esetleg valami hibakódot ír ki, akkor érdemes átfutni a dokumentációt ami elég részletes. A firmware is folyamatosan fejlődik. Ennek hála ha nem is minden kiadásnál, de vannak újabb formátumok és konfigurációs beállítások is. A HxC kompatibilis módot CPC-vel még nem próbáltam…

FF_USB_key_2

kép 1 / 5

Views: 1532Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük