retro gépek A-tól Z-ig

Gotek FlashFloppy

Régi gépeknél mindig problémás a háttértároló. A 8 biteseknél, de még az első 16 bitesek esetében is ha a gyári megoldásokat nézzük, akkor lassú és megbízhatatlan opciók közül lehet csak választani. A kazetta megbízhatóságát lehet javítani azzal, ha a hangot mondjuk egy mobiltelefonról játsszuk le, de a sebességen ez nem segít. A korabeli floppy meghajtók gyorsabbak, de a megbízhatóságuk a korukkal arányosan csökken. Erre megoldás egy floppy emulátor.

A Gotek sima HD-s 3.5″-es meghajtó helyettesítésére már bevált és olcsó (4-5000Ft). Ugyan nem sokkal gyorsabb, mint a mechanikus megoldás, de az USB kulcsra percek alatt fel lehet másolni sok lemez image-t. Sajnos alapesetben nem felel meg, mert nem kompatibilis a 8 bitesekkel, nem kezeli az ST és az Amiga lemezformátumot… Régebben erre a HxC firmware volt a megoldás, de az nem ingyenes. Már elérhető egy alternatíva, amelyik ugyan kevesebb tudással rendelkezik, de teljesen ingyenes.

A FlashFloppy telepítése nagyon egyszerű. Én az USB megoldást választottam a két alternatíva közül ez alapján: [link]. A hozzávalók:

Az ST szoftver letöltéséhez regisztráció szükséges, de telepítéssel együtt nem volt több 5 percnél. Az install sima next-next-finish. A szoftver csak akkor látja az eszközt, ha azt átállítjuk update módba. Ehhez a leírás alapján két jumperre lenne szükség, amit én szimplán két darab dróttal pótoltam. Lehet, hogy még forrasztani sem kellett volna. Talán elég lehet a furatgalvanizált lukakba szorított ón is, de biztos ami biztos finoman oda pöttyintettem.

Jumperek

Ezt követően már össze lehet kötni az USB kábellel a számítógépet és a Goteket. 1-2 percig eltartott amíg felismerte a Windows 7, majd telepítette a drivereket. A következő lépés a DFU elkészítése volt. Az ST szoftver feltelepítette az ehhez szükséges DFU File Managert. Ezt kell elindítani, majd az S19 or Hex gombra kattintva kiválasztani a FlashFloppy csomagból a .hex állományt. A mentéshez a Generate-re kell kattintani és megadni a DFU fájlnak a könyvtárat és egy nevet. Én logikusan a .hex mellé raktam azonos néven .dfu kiterjesztéssel.

hex to dfu

Megvan a DFU, a gép látja a Goteket, már csak telepíteni kell az új firmwaret. Ehhez a DfuSe programot kell megnyitni. Az Available DFU Device alatt látnunk kell a csatlakoztatott eszközt. Ha ez hiányzik, akkor nem ismerte fel rendesen a gép. Ez előfordulhat USB3-as csatlakozás vagy USB hub használata esetén, vagy akkor, ha a gép nem tud elegendő áramot biztosítani. Nekem az előlapi USB2-es kivezetéssel tökéletesen működött és csak már csak pár kattintás választott el az frissítéstől. Targetnek az Internal Flash-t választottam, majd alul a Choose gombra kattintva betöltöttem a .dfu állományt. Végül az Upgrade-re kattintottam. A program megkérdezte, hogy a read protectiont el akarom-e távolítani, illetve figyelmeztetett, hogy nem tudja ellenőrizni a kompatibilitást. Bátran mind a kettőt ráhagytam a programra.

dfu feltöltés

A sikeres firmware telepítés ellenőrzéséhez kihúztam az USB kábelt, kiforrasztottam a jumpereket és tápot adtam a floppy csatlakozóra. A LED kijelzőn F-F jelent meg, ami azt jelenti, hogy sikerült a firmware telepítése. Ettől a ponttól elvileg működőképes az új firmware-rel a Gotek.

Flash Floppy firmware

Ezen a ponton még nem ért véget a történet. Az esetleges hardver fejlesztésekről nem volt szó, többek között lehetőség van OLED kijelző és forgó gomb illesztésére is. A következő posztban egy hasonló színű géppel fog szerepelni. Azért nem most, mert a disk image-k elkészítése már nem fért bele a délutánba. Főként a programok kiválogatása igényel több időt még úgy is, hogy emulátorral előszűröm őket.

Views: 28777 thoughts on “Gotek FlashFloppy”

 • Helló! Elolvastam a leírást, nagyon szép munka, köszönet érte. Rendben követtem, mit hogyan, el is jutottam a végéig, minden oké.
  De ahogy rádugtam egy pendrájvot, e34 hibajelzést kaptam. A pendrávra pedig rákerült egy IMAGE_A.CFG üres fájl.
  Mi lehet a hiba?
  Üdv.

 • Visszajelzés: Amiga 500 – frescho.hu
 • Hello There,
  I Am having communication issues with a Gotek & Emulator integration. The system worked perfectly with it’s old floppy drive.
  The program files are showing up on the screen of the Gotek but they are not transferring to the Emulator?

  I have been told that the problem is with the FF.cfg on the root directory of the USB.

  Would you know how this is done?

  Thanks,
  John

  • Hi,

   Can you please describe the entire system a bit more? I have several questions to be able to help:

   What kind of system are we talking about? Is it a PC, Amiga or something more exotic?
   Have you replaced a working floppy drive to a Gotek?
   Which firmware have you flashed?
   What do you see on the screen when no USB key connected?

   BR.

   frescho

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük