retro gépek A-tól Z-ig

Gotek FlashFloppy

Régi gépeknél mindig problémás a háttértároló. A 8 biteseknél, de még az első 16 bitesek esetében is ha a gyári megoldásokat nézzük, akkor lassú és megbízhatatlan opciók közül lehet csak választani. A kazetta megbízhatóságát lehet javítani azzal, ha a hangot mondjuk egy mobiltelefonról játsszuk le, de a sebességen ez nem segít. A korabeli floppy meghajtók gyorsabbak, de a megbízhatóságuk a korukkal arányosan csökken. Erre megoldás egy floppy emulátor.

A Gotek sima HD-s 3.5″-es meghajtó helyettesítésére már bevált és olcsó (4-5000Ft). Ugyan nem sokkal gyorsabb, mint a mechanikus megoldás, de az USB kulcsra percek alatt fel lehet másolni sok lemez image-t. Sajnos alapesetben nem felel meg, mert nem kompatibilis a 8 bitesekkel, nem kezeli az ST és az Amiga lemezformátumot… Régebben erre a HxC firmware volt a megoldás, de az nem ingyenes. Már elérhető egy alternatíva, amelyik ugyan kevesebb tudással rendelkezik, de teljesen ingyenes.

A FlashFloppy telepítése nagyon egyszerű. Én az USB megoldást választottam a két alternatíva közül ez alapján: [link]. A hozzávalók:

Az ST szoftver letöltéséhez regisztráció szükséges, de telepítéssel együtt nem volt több 5 percnél. Az install sima next-next-finish. A szoftver csak akkor látja az eszközt, ha azt átállítjuk update módba. Ehhez a leírás alapján két jumperre lenne szükség, amit én szimplán két darab dróttal pótoltam. Lehet, hogy még forrasztani sem kellett volna. Talán elég lehet a furatgalvanizált lukakba szorított ón is, de biztos ami biztos finoman oda pöttyintettem.

Jumperek

Ezt követően már össze lehet kötni az USB kábellel a számítógépet és a Goteket. 1-2 percig eltartott amíg felismerte a Windows 7, majd telepítette a drivereket. A következő lépés a DFU elkészítése volt. Az ST szoftver feltelepítette az ehhez szükséges DFU File Managert. Ezt kell elindítani, majd az S19 or Hex gombra kattintva kiválasztani a FlashFloppy csomagból a .hex állományt. A mentéshez a Generate-re kell kattintani és megadni a DFU fájlnak a könyvtárat és egy nevet. Én logikusan a .hex mellé raktam azonos néven .dfu kiterjesztéssel.

hex to dfu

Megvan a DFU, a gép látja a Goteket, már csak telepíteni kell az új firmwaret. Ehhez a DfuSe programot kell megnyitni. Az Available DFU Device alatt látnunk kell a csatlakoztatott eszközt. Ha ez hiányzik, akkor nem ismerte fel rendesen a gép. Ez előfordulhat USB3-as csatlakozás vagy USB hub használata esetén, vagy akkor, ha a gép nem tud elegendő áramot biztosítani. Nekem az előlapi USB2-es kivezetéssel tökéletesen működött és csak már csak pár kattintás választott el az frissítéstől. Targetnek az Internal Flash-t választottam, majd alul a Choose gombra kattintva betöltöttem a .dfu állományt. Végül az Upgrade-re kattintottam. A program megkérdezte, hogy a read protectiont el akarom-e távolítani, illetve figyelmeztetett, hogy nem tudja ellenőrizni a kompatibilitást. Bátran mind a kettőt ráhagytam a programra.

dfu feltöltés

A sikeres firmware telepítés ellenőrzéséhez kihúztam az USB kábelt, kiforrasztottam a jumpereket és tápot adtam a floppy csatlakozóra. A LED kijelzőn F-F jelent meg, ami azt jelenti, hogy sikerült a firmware telepítése. Ettől a ponttól elvileg működőképes az új firmware-rel a Gotek.

Flash Floppy firmware

Ezen a ponton még nem ért véget a történet. Az esetleges hardver fejlesztésekről nem volt szó, többek között lehetőség van OLED kijelző és forgó gomb illesztésére is. A következő posztban egy hasonló színű géppel fog szerepelni. Azért nem most, mert a disk image-k elkészítése már nem fért bele a délutánba. Főként a programok kiválogatása igényel több időt még úgy is, hogy emulátorral előszűröm őket.

Találatok: 18095 thoughts on “Gotek FlashFloppy”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük