retro gépek A-tól Z-ig

HDMI scaler

Egy újabb eszközt próbálhattam ki egy kolléga jóvoltából. Az igazság az, hogy jó ideje a műhelyben lakik, csak elfelejtettem visszajuttatni és az elkészült képeket felhasználva megírni ezt a bejegyzést. Az, hogy mennyire elfelejtkeztem róla már előrevetíti az eredményt.

A doboz tartalma a szokásos. A féltenyérnyi konverteren kívül egy dugasztáp, S-Videó és RCA kábel található a dobozban. Az ára magasabb a kis AV2HDMI-nél, nagyjából 6-7000 forintért lehet hozzájutni. Ezért cserébe a bemeneti oldalon sokkal több választási lehetőség áll a rendelkezésünkre. HDMI, S-Videó és normál kompozit jelet képes fogadni. A kimenet a ház másik oldalán található két nyomógombbal együtt. Ezekkel válthatunk a bemenetek között, illetve a 720 vagy 1080p felbontású kimeneti jel között.

Az elvégzett teszt megegyezett az előzővel. Egy Dell P2424H-re három gépet kötöttem rá az átalakítóval, hogy megnézzem milyen képet ad. Az eredmény nem sokkal tért el az előző eszköztől:

  • Kompozit kimenetre átalakított Spectrum+ volt az első alany. Nem adott képet egyik felbontás esetén se.
  • A C64 képe fekete-fehérben jelent meg miközben lassan futott a kép. Ezt ahhoz tudom hasonlítani, mint amikor NTSC, 60Hz-es monitorra próbáltam rákötni európai TRS-80-at.
  • Az Amiga 1200-at már lehetett használni az átalakítóval. A kimenet egész elfogadható, a kép nem zizeg, de mosott kicsit. Ezt részben rá lehet fogni arra, hogy alacsony felbontású kompozit jelről van szó, de láttam már jobb eredményt. A stabil képpel játékra már elfogadható, de a szöveges megjelenítés még mindig nem az erőssége.

Más megjelenítővel is kipróbáltam az eszközt. LG LCD TV-re kötve az eredmény egyezett a monitoron tapasztaltakkal. 720p-ben egy öreg Samsung monitoron a Commodore képe is stabilnak bizonyult, de fekete-fehér maradt. A Spectrummal nem tudott képet produkálni egyik kijelzővel sem. A képminőséget az alábbi videón ti is megtekinthetitek:

A konverter eredménye nem lett sokkal jobb, mint az AV2HDMI esetében.  A Spectrum és a C64 képe nem jelent meg helyesen. Az Amiga képe homályos, de érezhetően jobb az eredmény, mint az előző átalakítónál. Az árkülönbséget nem látom indokoltnak, ha kezelné mind a három alanyt, akkor talán merném ajánlani, de így inkább keresem tovább az igazit.

Views: 4871 thought on “HDMI scaler”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük