retro gépek A-tól Z-ig

TVC Multicart

Egy 8 bites géphez hozzátartozik a korabeli háttértár. Három tipikus megoldás létezik, ami a TVC-nél is megvan. Egy programot be lehet tölteni kazettáról, floppyról, vagy ha elérhető, akkor cartridget is használhatunk. Egy TVC floppy-t már istápolgattam, de nincs hozzá való vezérlőkártyám. Azon gondolkoztam, hogy építek egyet, de szembe jött egy jobb lehetőség.

Az egyik facebook csoportban ajánlottak fel TVC-hez való PCB-t elég olcsón. Nem hagytam ki és a NYÁK mellé gyorsan megrendeltem ami nem volt kéznél. Ez elég egyszerű volt, mert csak egy 16 állású kapcsolóra volt szükségem. Az eredeti TVC cartdridge működése nagyon egyszerű, a gép baloldalán lévő foglalatba kell bedugni és maximum 16 kbájtos ROM-ot fogad ahova a programot lehet beégetni. A multicart annyival tér el, hogy a már megemlített kapcsolóval 16 lapot lehet kiválasztani. Ehhez persze már 256kbájtos (16×16 kbájt=2 Mbit) ROM kell. A NYÁK-on lehetőség van nagyobbat is használni, ilyenkor jön jól az általam kihagyott jumper.

Az építés folyamatát nem nagyon dokumentáltam, mert annyira egyszerű. Az alapvető lépések:

  • Alkatrészek beszerzése. A lista nem túl hosszú: kondenzátor, kódkapcsoló, foglalat, ROM, ellenállás háló
  • Alkatrészek beforrasztása. Talán 5 perc szöszmötölősen a 4 alkatrész.
  • Programok kiválogatása és lista rövidségén való kesergés
  • A tvc.homeserver.hu oldalon fellelt néhány program beégetése és tesztelése

tvc_multicartMivel a kapcsoló ekkor még nem volt meg, ezért minden programot külön kellett az első lapra beégetni. Ez volt az a pont amikor kicsit csalódottan félretettem a cartot. A flash ROM cserélgetés még belefért volna, de a hiánygazdálkodástól elszoktam. Nem számítottam arra, hogy olyan programbőség vár, mint egy Commodore 64 esetén, de az, hogy egy tucatot sem tudtam összeszedni elég gyászosnak nézett ki. Szerencsére ez nem maradt így. A TVC közösség gyorsan megoldotta a CAS állományok ROM-má konvertálását. A CAS állomány fejlécét egy ROM-ban talált fejlécre cserélve  azok simán betöltődnek a memóriába és onnan futnak. A tvctape fejlesztőjének hála ehhez tool is készült. Ráadásul további opciók is megjelentek: a konvertált CRT tömöríthető és a keret a betöltés ideje alatt villódzhat. Ebből az első a fontosabb, mert így nagyobb programokat is beférnek a 16kbájtos keretbe. Sajnos csak Windows alatt fut, majd ha egyszer lesz egy kis időm összecsapok valami egyszerű scriptet erre a célra.

tl866csAz válogatás után megvolt a 16 beégetendő program. A tvctape könnyedén átkonvertálta őket, már csak be kellett égetni. Úgyis ki akartam próbálni az új TL866-ot, ez egy jó alkalomnak bizonyult. Az égetés előtt még két lépésre volt szükség. Először minden állományt kiegészítettem pontosan 16kbájtra majd összemásoltam őket egy állományba.  Windows alatt is biztosan megoldható, de linuxxal jobban boldogultam. Erre azért volt szükség, mert így kerül mindegyik program a saját 16kbájtos blokkjának az elejére. Az egész megvolt kényelmesen 2-3 óra alatt, amit szinte teljesen a programok kiválogatása és emulátorban letesztelése vitt el.

Az eredménnyel elégedett vagyok. A programok gyorsan, megbízhatóan betöltődnek, nem kell vacakolni semmivel, igaz a cseréjük kicsit macerás. Lehet, hogy abból amit kiválasztottam a 16-ba valami kimaradt, de végül 15 játék és a gyári hardver teszt került be a flashbe. Ha a későbbiekben nem elég a 16 férőhely, akkor a jumper és egy 4 Mbites ROM beépítésével simán duplázhatom a kapacitást. Pár játékról készítettem képet is, igaz ezek minőségét erősen limitálta, hogy egy öreg CRT-t fényképeztem le.

A TVC csoportban már készül a továbbfejlesztett verzió. A tervek ígéretesek: menüből kiválasztható programok, akár a TVC-ből írható flash…

 

Views: 589Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük