retro gépek A-tól Z-ig

Acorn A3000

Az Acorn A3000 1989 májusában jelent meg az Archimedes család olcsó kiviteleként. A tervezők egy nagyobbra nőtt és kiszínezett billentyűzetbe építették be a komplett számítógépet. A végeredmény leginkább az Atari 1040STe-re és az Amiga 500-ra emlékeztet. A műszaki paraméterek is nagyjából egyeznek:

 • Sztereó, FM rádió szintű hang (8 bit, 20kHz)
 • ROM-ba égetett operációs rendszer grafikus felhasználói felülettel
 • Beépített 3.5″-es DD-s floppy meghajtó
 • 1MB memória
 • A bővíthetőség a helyszűke miatt limitált, de a merevlemez illesztése megoldható

A ház szétszerelése egyszerű. Mechanikailag nem valami stabil a szerkezet, eléggé nyeklik-nyaklik a műanyag. Pozitívum, hogy az alacsony fogyasztás mellett a beépített táp nem nagyon fűti fel a gépet. A PCB felépítése logikus és könnyen kiszerelhető. Erre szükség is van, mert a ráforrasztott akkumulátor 30 év után már szivárog. A RISC OS-t tartalmazó ROM-ok is az akku mellett foglalnak helyet. Ha már úgyis ki kellett szednem őket az akkufolyadék miatt, akkor az oprendszert a régi OS 2-ről 3.1-re upgradeltem. Az alaplapon tüskesorok várják a további bővítéseket. A képeken ezekből kettő látható:

 • A floppy és billentyűzet közötti tüskesorra egy 1MB-os RAM kártyát építettem be
 • Hátul a táptól jobbra egy IDE bővítő podule kapott helyet a hozzá tartozó merevlemezzel

Ami az A3000-et különlegessé teszi az a gépet meghajtó processzor. A 80-s évek elején az Acorn mérnökei az előd BBC Micro MOS 6502-es CPU-ja helyett valami gyorsabbat kerestek. A piacon lévő processzorokkal nem voltak megelégedve, ezért megvizsgálták, hogy tudnának-e sajátot tervezni. Az eredményre nagy hatással volt a Berkeley RISC project és a Bill Mensch által alapított WDC. Steve Furber és Sophie Wilson arra jutottak, hogy a rendelkezésre álló kevés erőforrással egy egyszerű, de hatékony processzort kell tervezni. Valami olyasmit, mint amilyen korábban a MOS 6502 volt. ’83 őszén kezdtek bele a tényleges munkába. A tervet a VLSI-nél “öntötték” szilíciumba, de az Acorn RISC Machine 1 csak fejlesztési célokra szolgált. Az Archimedes szériába, így az A3000-be is, már a kb. 27.000 tranzisztorból felépülő ARM2-őt építették be a hozzá tartozó többi csippel (IOC, MEMC, VIDC) együtt.

A gép nem volt elvetélt ötlet. A gép nem lett sikertörténet, de teljes bukás se, aminek igen összetett okai voltak:

 • A gyártó neve a korábbi 8 bites BBC sorozatának köszönhetően ismert volt
 • A gép tudása és az ehhez társuló ár is jó ajánlattá tette.
 • Nyers erőben a CPU teljesítménye jónak bizonyult. Egy 8MHz-es ARM2 4.5-4.8 MIPS-et tudott 32 bites adatfeldolgozásnál. Ezzel szemben egy 68000 átlagosan 1 MIPS-re, (16biten 2 MIPS-re, 32 biten 0,5 MIPS-re) volt képes. Az Intel 386 is csak 3MIPS-et tudott 16MHz-en. Igaz az Amiga több co-processzorral is rendelkezett.
 • Sajnos a szoftverek terén már nem volt ennyire fényes a helyzet. Az említett Atari-Amiga duóhoz képest nagyon soványnak bizonyult a felhozatal.

 Jó pár utód követte, de mennyiségben nem értek el átütő sikert. Ezzel szemben a gépet meghajtó ARM2 egy sikerszéria korai példányának bizonyult. Az Archimedesekben felhasznált processzor az őse a mai telefonokban, tabletekben és még ki tudja hol megtalálható chipeknek. Gyűjtői szemmel hazánkban a ritkább darabok közé tartozik, de Angliából még beszerezhető. Az állományukat megtizedelte az alaplapra forrasztott akkumulátor. Mindent összevetve az Acorn A3000 megérdemel egy helyet a polcon.

MegnevezésAcorn Archimedes A3000
CégAcorn Computers Ltd.
OrszágUK
Bejelentés1989 május
CPUARM2 @8MHz
RAM1MB RAM, belső porton bővíthető
ROM512kB vagy 2MB OS-től függően
HáttértárBeépített 3.5" DD floppy (720kB)
DOS floppy lemezek olvasása megoldott
Merevlemez bővítés megoldott, RISC OS kezeli
Extra áramkörökMEMC (RAM kezelés és IO vezérlés)
VIDC (videó és hang)
IOC (I/O műveletek, IRQ...)
Operációs rendszerRISC OS
Eredetileg 2.0, ROM cserével upgradelhető 3.11-ig
Grafikus rendszer, cooperative multitask
Grafikus felbontás4096 színből választható paletta. Felbontástól függően 265, 16, 4 vagy 2 szín használható. 256 színnél szabadon 16 szín definiálható, a többi előre definiált palettától függ.

Maximális RISC OS által támogatott felbontás:
640×512 maximum 256 szín
800×600 maximum 16 szín

Egér mutató, mint sprite (32 pixel széles, magassága tetszőleges)
HangSztereó, 8 csatorna
8 bites DA 20kHz-re optimalizálva
DMA támogatás
CsatlakozókBővítő port
Videó és hang kimenet
Párhuzamos port
RS232 soros port (kiegészítő áramkör szükséges a működéséhez)
Egér bemenet
További kimenetek bővítő podule-tól függően
Ár£649
EgyébHasznos linkek:
Computing history
Chris's Acorns

Views: 125Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük