retro gépek A-tól Z-ig

Nebuló 2 adatlap

Egy elég ritka gépet kaptam bacsistól. Hívhatjuk számítógépnek, mert minden feltételt teljesít. Van ki és bemeneti eszköze és háttértárolója is. Az eredeti célja is az volt, hogy ezeket és a gépi kódú programozást megtanulják rajta.

A gépet eredetileg kit formában kapták meg az LSI tanfolyamára jelentkezők. A tanfolyam során összerakták a gépet, így tisztában lettek az alap hardveres fogalmakkal és a gép felépítésével. Ezt követhette a programozás. A monitor program segítségével hexában lehetett bevinni a gépi kódú programokat. A programokat lehetőség volt lépésenként végrehajtani és magnó kazettára menteni, illetve onnan visszatölteni.

A nálam landolt példányból sajnos hiányzik a ROM így használhatatlan. Ezt leszámítva szép állapotban van és szerintem simán használható lenne. Nagy örömöt okozna, ha valaki ki tudna segíteni.

MegnevezésNebuló 2
CégMIKROTERV Elektronikai Tervező és Programfejlesztő GMK
OrszágMagyar
Bejelentés1984
Kivezetvenincs adat
CPUU880 (Z80 NDK verziója) @2.5MHz
RAM1 kB
ROM2 kB
Extra áramkörökZ80 PIO U855D
Z80 CTC U857D
Operációs rendszerMonitor program
Szöveges felbontás8 darab 7 szegmenses LED kijelző
Grafikus felbontásnincs
Hang"1 bites hanggenerátora van neki és szépen tud rajta fütyörészni."
CsatlakozókTáp bemenet
Magnetofon csatlakozó
Árnincs információ
EgyébKevés információ van a neten, két hasznos link a retropages.hu-ról:

Leírás az LSI hardware katalógusból scannelve
Gépkönyv

Nebuló EPROM: 2716_Nebulo.rom

Views: 19348 thoughts on “Nebuló 2 adatlap”

 • Szia, írj rám mail-ben ha érdekel a ROM tartalom. Egy SGS2716-os romban akár ki is írom neked ha kéred. És javítanám a kiírást mert igenis van hangja egy 1 bites hanggenerátora van neki és szépen tud rajta fütyörészni. 😀

  • Köszönöm a felajánlást és a hibajavítást is. Írtam levelet az ROM tartalom miatt.

 • Szia! Hónapok óta nézegetem a Nebuló2 oldaladat, gratulálok a tartalmas leíráshoz!
  Áttanulmányoztam a leírásokat is és szívesen után-építeném. Készítettem (https://photos.app.goo.gl/uQYXsFvcHwG6GY8K8) már egy Z80-as gépet amit nagyon jól lehetne kiegészítenem a Nebulóban szereplő perifériákkal – jelenleg Assembly-ben bohóckodom rajta ROM ki-be – de mégis csak az lenne az igazi ha az eredetihez hasonló felépítést készítenék.
  Kérdésem az lenne hogy a ROM tartalmat elérhetővé tennéd számomra is esetleg?

  • Feltöltöttem az EPROM tartalmát, a linket megtalálod a bejegyzés végén. Sok sikert az építéshez!

    • Köszönöm, ha tájékoztatsz. Ha van blogod és írsz róla örömmel belinkelem, ha megengeded. Ha nincs blogod, de időd és kedved engedi, akkor ide is illeszkedik.

 • Sziasztok. Írjatok rám e-mailben nyugodtan ha a Nebuló-2-höz kellene valami tartalom. Én elkészítettem a nyákrajzot és a terveket, kapcsolást mindent. 🙂

  • Szia! Nagyon érdekelne ez a régi gép. Valamikor a középiskolában programoztam. Szívesen újra építeném. Ha ehhez elérhetném a dokumentációját nagyon örülnék…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük