retro gépek A-tól Z-ig

Amiga 500 RAM upgrade

Nem sok időm volt decemberben a kedvenc gépeimre, de hogy még pontosabb legyek alig pár órát tudtam csak rájuk fordítani. Igazi kikapcsolódásnak bizonyult egy A500 memória bővítése. A gépben egy REV 6A lap volt, aminél ez nagyon könnyedén megoldható. Nem kell hozzá más, csak a 4 darab RAM IC (legalább 80ns, 4x256kbit) és ugyanennyi hidegítő kondenzátor. Sokan ez utóbbiakat is elhagyják, mert megy nélkülük a gép, de ha már szétszedtem az A500-at, akkor nem spóroltam a filléres alkatrészekkel.

A műveletet a gép szétszedésével kezdtem, ebben nincs semmi újdonság. Aki még nem szedett szét A500-at, annak érdemes figyelni pár apróságra. Ebben a gépben torx csavarok voltak, amiket már valaki kicsit szétbarmolt, szerelgetéshez máskor is jól jön egy készlet, nem szabad gányolni. Ha lent van a gép teteje, akkor ki lehet húzni a billentyűzetet és szépen félrerakni. Ki kell szedni a floppy meghajtót is, alulról 3, míg oldalról 1 csavar fogja. Már az összeszerelésnél jön jól, ha megfigyeljük, hogy az árnyékolás eltávolítása szükséges ahhoz, hogy a PCB-ről lehúzzuk, illetve feldugjuk a hozzá tartozó kábeleket, tipikus ugyanis, hogy elfelejti az ember fia visszadugni és ismét meg kell az árnyékolást bontani. 4 csavar tartja a felső lemezt, kettő felülről bal oldalt a bővítő portnál, kettő pedig az alsó részénél. Pár fület is fel kell hajtani, sok gépnél ezeket már letörték, ha sokat nyitogatták a gépet.

arnyekolas_floppy

Az áramköri lapot az alsó árnyékolással együtt lehet kiszerelni. A csavarok eltávolítása után már csak egy fül fogja alul. Érdemes óvatosan kezelni, mert már elég öreg a műanyag. Nem tudom miért, de én mindig tartok attól, hogy eltöröm szerelés közben. Itt mér láható a RAM IC-k helye és a feliratból is könnyű kitalálni, hogy már a tervezők is gondoltak az átalakításra.

rev6A_RAM

Az alsó árnyékolás eltávolításához a hátsó portok csavarjait is ki kell tekerni. Nem szeretem a fogót, ezért még évekkel ezelőtt amikor a sima kis krovával sem fértem hozzá, akkor vettem néhány hosszabb dugókulcsot, itt az 5-ös fog jól jönni. Fogóval is lehet próbálkozni, de már találkoztam több lenyalt csavarral, ezért nem ajánlom.

port_screw

A következő lépés még nem az IC-k beforrasztása, hanem az ón eltávolítása a furatokból. Kis gyakorlattal könnyedén megy. Találkoztam már érzékenyebb lappal, ahol melegítésre a fólia elkezdett leválni, ezért is igyekeztem kímélni a lapot. Az ónszippantó után még egyszer harisnyával is átmentem a lapon, a kép még ez előtt készült. Az előkészítéshez tartozott még egy kis izopropilos takarítás is.

forrasztásra_elokeszitve

Ezen a ponton következik egy dilemma. Javításnál szeretek foglalatot használni, de itt a foglalat-IC páros már nyomja a felső árnyékolást. Alkatrész oldalról viszont már futottam bele hibás memóriába. Ezért másik gépben kipróbáltam a RAM-okat és csak ezt követően forrasztottam be azokat. Ha mégis hibás lenne valamelyik, akkor pórul jártam, de legalább megpróbáltam amit meg lehetett. Érdemes megemlíteni, hogy a gépben milyen (Fat) Agnus volt. A képen látható 8372A 1MB chip RAM-ot tud megcímezni. 8372B alkalmazásával és több munkát befektetve megoldható a lapon a 2MB-os bővítés, de én ehelyett inkább egy eleve ECS-es gépet (A500+) keresnék magamnak.

Agnus_1MB

Miután az IC-k és a kondenzátorok is a helyükre kerültek még két jumpert kellett átalakítani. Az elsőt (JP2) a fenti képen a bal felső sarokban, az oszcillátortól balra lehet megtalálni. Átvágtam az alsó és a középső közötti kapcsolatot, amihez először az ónozást távolítottam el. Ezt követően a felső és a középső pad közötti kell kapcsolatot  alakítottam ki. Egy kis ón megtette, ha már úgyis meleg volt a páka. A másodikat (JP7A) az alábbi képen jobb alul láthatjátok. Csak át kellett vágni a középső és az alsó pad közötti kapcsolatot egy éles szikével, sajnos a képet még az átvágás előtt készítettem, de nem nehéz elképzelni a műveletet. Az eredményt mind a két esetben multiméterrel ellenőriztem.

JP7A

 

Provizórikusan összeraktam az Amigát a meghajtóval és workbench alatt lekértem a rendelkezésre álló RAM mennyiségét. Mivel mindent jól csináltam, ezért az eredmény 1 MB chip RAM lett. A TV-ről készült fénykép elég gyenge, de látható, hogy 1040152 a maximum chip RAM és ebből 837288 byte érhető el.

Workbench_avail

Az utolsó előtti lépés kicsit hosszabb volt, ugyanis az szétszerelés lépéseit kellett visszafelé elvégezni. A jutalma, egy 1MB-ra bővített A500 volt. Utolsó lépésként a RAM teszt helyett játszottam 2-3 órát. Természetesen ez nem pótolja a szintetikus tesztet, mint mondjuk az Amnesia, holnap ezt a plusz feladatot is pótolni fogom. Ezzel a könnyed szereléssel zárom 2019-et, remélem jövőre kicsit több időt tudok tölteni a gépeimmel. Kívánok mindenkinek 2020-ban is kellemes időtöltést és hobbizást!

Views: 571Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük