retro gépek A-tól Z-ig

AV2HDMI konverter

Mit lehet tenni, ha a jó öreg vasat monitorra szeretnénk kötni? TV-re nem lehet, mert a család reklamál egy idő után, a monitoron meg csak DSUB és HDMI bemenet van. Keresni kell egy konvertert, ami a kedvencünk PAL, esetleg NTSC kimenetét átkonvertálja.

Az ebay-en több fajtából is válogathatunk. A “filléres” kategóriában kelleti magát ez a kis, AV2HDMI névre hallgató dobozka. Nagyjából 2000Ft-ért vettem meg ingyenes szállítással és kb. 1 hónap alatt érkezett meg. Ennyi pénzért sok jóra nem számítottam, de úgy voltam vele, hogy valamelyik géphez csak jó lesz.

A dobozban  egy gyenge minőségű micro USB kábel találtam amivel tápot lehet adni neki. Ahogy néztem lehetett volna táppal és HDMI kábellel is rendelni, de a táplálást megoldottam a monitorról, míg a HDMI kábel adott volt. A kimenet normál HDMI, a bemenet kompozit videót és sztereó hangot fogad. Ezen felül már csak egy kapcsolója van amivel 720/1080p között lehet váltani.

Egy Dell P2424H-re három gépet kötöttem rá az átalakítóval, hogy megnézzem milyen képet ad. Az eredmény nem volt túl fényes:

  • Spektrum+ compozit kimenetre átalakítva volt az első alany. A képet megjelenítette, de balra eltolva, ezért az kilógott a monitorról. Hiába próbáltam állítgatni nem jártam sikerrel.
  • A C64 nem adott értékelhető képet
  • Az Amiga 1200-at már lehetett használni az átalakítóval. Mondjuk sok köszönet nem volt benne, mert Workbenchben a kép “mocorogott” és nem javult hiába kapcsoltam át 720 és 1080p között. Alacsonyabb felbontásnál, játék alatt is mosott volt a kép, de valamivel elviselhetőbb.

Érdekelt, hogy a hiba a monitoromban van-e, ezért a HDMI kimenetet TV-re is rákötöttem. Ami jó hír, hogy mind a három gép adott értékelhető képet több fajta Samsung TV-re kötve, sőt még egy előadáson is szerepelt projektorra kötve. Egy LG TV-vel csak 720p-n volt hajlandó összefütyülni. Mind a három esetben szépen átvitte a hangot is. A rossz hír az, hogy a kép minősége nem volt jobb TV-n sem. Az alábbi videó talán kicsit többet is elmond:

Az eszköz értékelése kicsit vegyes. Lássuk a tényeket: olcsó, 4-ből 3x működött és még a hangot is átviszi. Viszont a kép minősége gyenge. Ha csak arra kell, hogy egy esős délutánon toljunk pár kör Commando-t vagy Wizard Of Wor-t, akkor ennyit megér. De ha nem csak joystick-ot akarunk tépni néha-néha, akkor nem ajánlom.

 

Views: 2452 thoughts on “AV2HDMI konverter”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük