retro gépek A-tól Z-ig

Apple IIc adatlap

Az Apple IIc 1984 közepén jelent meg, nem sokkal az első Macintosh után és negyedikként az Apple II-esek sorában. A tervezői az őt megelőző IIe-t zsugorították le úgy, hogy annak minden tudása beférjen egy kis méretű, hordozható gépbe a floppy meghajtóval együtt. Az elődben lévő főbb kártyákat (pl. extended megjelenítő, soros, egér és floppy illesztő) integrálták és az addigi masináknak megfelelő busz címre kötötték. A helyszűke miatt nem volt kis feladat. A floppy vezérlőt például egyetlen,  IWM nevű chipbe integrálták. Ez az Integrated Wozniak Machine rövidítése, tisztelgésként a sorozat tervezője előtt. Cserébe két dolgot kellett feláldozni:

  • A bővíthetősége limitált lett. Egyetlen bővítőkártyát sem tud fogadni, ugyanis elhagyták a jól bevált bővítő slotokat. A hátsó portra elég sok külső eszközt (floppy, HDD, nyomtató, modem, egér) lehet kötni, de ez sok embernek nem volt elég. Néhány cég árult az alaplapra szerelhető memória bővítő és CPU turbó megoldásokat, de méret korlátozta a lehetőségeiket.
  • A kompatibilitás sem lett 100%-os. Ennek oka nagyrészt az új 65C02-es CPU. A CMOS processzor jó választás volt az alacsonyabb fogyasztás miatt, de nem ismerte a 6502-es nem hivatalos utasításait. Azok a programok amik ezeket használták nem futottak rendesen, ami nagyjából a programok 10%-át érintette.

A gép nem lett átütően sikeres. Az Apple-nél arra számítottak, hogy az egyszerű, kompakt modell leváltja a IIe-t. Annak gyártását visszafogták, de a felhasználók inkább IIe-t vettek, hogy megmaradjon a bővíthetőség. Végül évi kb. 100.000 darabot adtak el belőle a tervezett havi 100.000-el szemben.

A galériában látható egy első szériás (255-ös ROM) és egy második szériás (0-ás ROM) IIc belseje. Az utóbbinál a billentyűzet merevítőjét el kellett távolítani, hogy elférjen a CheckMate MultiRAM CX 512 kB-os memória bővítő. Ez közvetlenül a CPU buszra ül rá. A CPU-t és MMU-t ki kell szedni, majd azok foglalatába bedugni a kártyát. Végül a kiszerelt IC-k a kártyán lévő foglalatba helyezni. Ha lassúnak találjuk a CPU-t, akkor a foglalatba kerülhet egy  ZIP Chip, igaz ez már drágább és magasabb szendvics, de kis szerencsével elfér.

MegnevezésApple IIc
CégApple
OrszágUSA
Bejelentés1984 április
Kivezetve1988 augusztus
CPUMOS65C02 @1.023MHz
RAM128 kB
512 kB-os CheckMate bővítő a második gépen
ROM16 kB első szériánál (255-ös ROM)
32 kB (0-ás ROM-tól felfelé)
Extra áramkörökIWZ floppy vezérlő
80 x24 karakteres videó vezérlő
2x 6551 ACIA (Soros portok)
Operációs rendszerFloppyról tölthető, jellemzően:

Apple DOS 3.3
ProDOS
Szöveges felbontás80x24 vagy 40x24 átkapcsolható
Grafikus felbontás560 × 192 (Double-High-Resolution, maximum 16 szín, leírás)
HangBeépített hangszóró, 1 biten vezérelhető. Hang keltés szoftveresen érhető el a PC-hez hasonlóan.
CsatlakozókHátoldalon:

Joystic/Mouse
Nyomtató (soros port)
Modem (soros port)
Videó kimenet
Külső floppy
Táp bemenet (12V-os külső táp, de akkumulátorra is köthető)
Composite kimenet

Bal oldalt alul:

Hang kimenet
Ár1295$
EgyébWikipedia:

Apple IIc
Apple II grafikus módok

Image és file átvitel PC-ről: ADTPro

Views: 606Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük