Site icon frescho.hu

Commodore – The final years

Brian Bagnall könyve az A Company on the edge és a The Amiga years után végre lezárja a Commodore történetét. Stílusban nincs újítás az előző két részhez képest. A főként személyes interjúkon alapuló fejezeteket néhány korabeli újságcikkel, képekkel, rövid történetekkel dobja fel a szerző. Nagyjából 500 oldalon keresztül követi végig ahogy az újból talpra állított Commodore eljut a csődig. Hogy szükségszerű volt-e a bukás az nagy kérdés amire nem akar egyértelmű választ adni, de az okok nagyon egy irányba mutatnak a könyvben. Mindenesetre azt jól bemutatja, hogy egy nagy méretű számítógép gyártót hogyan lehet kitartó munkával csődbe vinni.

Az írás a második Amiga szériával kezdődik. Az A500 és az A2000 megjelenése még sikeresnek volt tekinthető. Az olcsóbbik modell a C64 mellett sokáig vitte vállán a céget ami többször vissza-visszatér említés szintjén. Az A2000-CR egy másik szálat, a felső kategóriás gépek piacát hozza be. Sajnos már a korai fejezetekből is kitűnik, hogy a Commodore nem tudta jól megcélozni ezt a piacot. Az Amigák továbbfejlesztése nem volt fókuszált és ez a további fejezetekben egyre látványosabban kiütközik. Csak néhány nagyobb dolog amibe vagy felesleges öltek időt, vagy nem szántak rá eleget:

Bár a könyv harmada az Amigákkal foglalkozik, a másik kétharmad még jobban kiemeli a Commodore technikai és szervezési problémáit. Ezek közül a kedvencem és egyben a második legrészletesebben taglalt gép a C65. Talán azért is tetszett, mert részletesen ír a fejlesztés minden oldaláról. Technikai oldalról természetes, hogy kihívásokkal néztek szembe, de az már kevésbé, hogy ennek mi volt az oka. Már maga a célkitűzés sem volt az igazi és ez ugyanarra vezethető vissza, mint a műszaki rész. A közös ok lett a cég végzete is a legtöbb megszólaltatott szerint. A cég vezetésének hibái végigkísérik a könyvet az elsőtől az utolsó oldalig.

Az előző kötetben Thomas Rattigan mentette meg a Commodore-t a csődtől. Igaz ehhez húsba vágó döntéseket kellett hoznia, de ez kellett a túléléshez és az ő távozásával zárult a könyv. A The final years-ben sajnos egyetlen hasonló kvalitású CEO sem jelenik meg és a technikai vezetők sem voltak elég erősek ahhoz, hogy jobban mentsék ami menthető. A C65 jó állatorvosi lóként bemutatja, hogy ez mihez vezetett. A Commodore 64 pár év után elérte az életciklusának a végét, de nem volt méltó utóda. A C65 egy új, modernizált gép lett volna. Nagyrészt kompatibilis lett volna az előddel, de ahol nem ott is könnyen lehetett volna módosítani a programokat, hogy az új gépen is rendben működjenek. Aztán elkezdődött a műszaki tervezés, de a mérnökök határozott vezetés hiányában nem értettek egyet, hogy mi a cél. A C65-öt ezért többször is átdolgozták, a mérnökök a saját főnökeiket sem tájékoztatva változtattak az áramkörökön. A technikai management azért is képtelen volt célt kitűzni, mert feljebb sem tudták mit is akarnak piacra dobni. Az is nehezítette a dolgokat, hogy a vezetőket nagy sebességgel cserélgették. A vezetés számlája írható, hogy a CSG (Commodore Semiconductor Group, régebbi nevén MOS) nem volt képes csak többszöri nekifutás után legyártani az áramköröket. A CSG-nél kevés mérnököt foglalkoztattak és nem modernizálták a gyártástechnológiát sem a megfelelő ütemben. Az már csak a hab volt a tortán, hogy ugyanaz az ember aki a C65-ön dolgozott más feladatokat is kapott. Így nem, hogy több tapasztalt mérnök nem dolgozott a gépen, de még egy egész sem. Ezek után nem csoda, hogy a gép évek alatt sem készült el és végül a már majdnem kész prototípusok mellett leállították a projektet. De nem akarok minden poént lelőni, inkább olvassátok el ti is.

A fentiekből talán már látható, hogy Brian Bagnall új könyve is nagyon tetszett. Megérdemli a szokásos 9.5 pontot 10-ből. Többször előfordult, hogy az olvasása közben szétszaladtak a gondolataim. Ilyenkor elővettem az előző részeket, vagy rákerestem a neten pár adatra. Hozzám közelebb áll Bagnall, mert pontosabb és műszakilag is mélyebb a tartalom Pleasance könyvénél. Elfogult a vezetéssel szemben, de az The inside story-hoz képest sokkal kevésbé negatív. Ali és Gould is megérdemli a kritikát, sajnos már nem lehet megszólaltatni őket. Nekem kicsit hiányzik az ő motivációjuk kibontása. Néha már az volt az érzésem, mintha szándékosan hoztak volna olyan döntéseket amik romba döntötték a céget. De az is lehet, hogy tényleg ennyire nem értettek hozzá? Remélem Bagnall következő, az eddigi Commodore trilógia előtti éveket bemutató kötete is hasonlóan érdekfeszítő lesz.

Visits: 360

Exit mobile version