retro gépek A-tól Z-ig

ABC 80

Az ABC 80-at a svéd Luxor kezdte el gyártani 1978 nyarán. Tudását tekintve felvette a versenyt az első amerikai home computerekkel. A Luxor ekkor nagy TV gyártónak számított, de számítógéptervezési tapasztaltok híján nem egyedül vágott bele a tervezésbe, hanem a Scandia Metric and Data Industrier AB (DIAB) céggel közösen. A Luxor mérnökei tervezték a házat, tápegységet és a monitort, míg a DIAB-osok feleltek a digitális részért. Az elkészült gép paramétereit tekintve nagyjából egy kategóriát képvisel a TRS-80-nal és társaival. Nem volt kiugró a tudása, de a gépek minősége megfelel annak amit egy skandináv gyártmánytól elvár az ember. A felépítése nagyon masszív, az átgondoltságot jól példázza a beépített stabilizátor és a hozzá tartozó bőven túlméretezett hűtőborda. A használhatóságot nagyban javította a billentyűzete, ami még 40 és után is puhán, könnyen működik.

A nagyjából 10.000 eladott darabbal a 70-80-as évek fordulóján egy közepes gépének számított és a Skandináv régióban rendelkezett jelentősebb felhasználói bázissal. Érdekes módon azonban nem csak északon, hanem hazánkban is jelentősebb (kb. 100 darabos) mennyiséget állítottak szolgálatba. Nyugodtan mondhatjuk, hogy az első, részben hazai gépnek is mondhatjuk. Az itthon használtakat ugyanis egy érdekes együttműködésnek köszönhetően a BRG gyártotta le. Ennek az alapját az képezte, hogy a Budapesti Rádió Gépgyár szállította az adattárolásra szolgáló kazettás magnókat. A svéd és magyar darabok között a legfontosabb eltérés a gépek házán figyelhető meg, ugyanis a haza gyártmányok a képeken szereplőktől eltérő fém borítást kaptak.

A műszaki adatok alapján az ABC 80 is csak egy a Z80 alapú 8 bitesek közül, de pár apróság kiemeli közülük. Az első, hogy beépítettek egy Texas által gyártott SN76477-es hanggenerátort amivel korai madárnak számít. A második, hogy tervezésekor rendszerben gondolkoztak és a hozzá tervezett monitorral, magnetofonnal, esetleg floppyval együtt még ma is jól néz ki az asztalon, vagy a vitrinben. A harmadik apróság a “semi-compiling” BASIC sebessége. Az interpreter a korabeli tesztekben a konkurenciánál jelentősen gyorsabbnak bizonyult.

Ennyi jó után fontosnak gondolom megemlíteni, hogy az az életre keltés során a ABC 80 két nagy hátrányával kellett szembenéznem. A saját rendszerhez saját csatlakozókat is alkalmazott a gyártó. Így bár szabványos videó jelet ad ki a gép, de arra csatlakozni, illetve táppal ellátni a gépet nem egyszerű. A monitorba épített tápegység, monitor hiányában nagy bosszúságokat okozott. A második hiányosság a már működő géphez köthető, ugyanis a fellelhető programok száma nem túl magas. Ugyan sikerült pár programot letöltenem svéd honlapokról, de azok messze vannak attól ami huzamosabb ideig le tudna kötni egy mai embert.

Mindent összevetve az ABC 80 egy érdekes, jól átgondolt gép. Használhatósága messze nem ér fel egy jobban elterjedt modellével, de a hazai vonatkozása miatt érdekes, mindemellett szép, ugyanakkor ritkán bekapcsolt részét képezi a gyűjteményemnek.

MegnevezésABC 80 (Advanced BASIC Computer 80)
CégLuxor, illetve Budapesti Rádiótechnikai Gyár (BRG)
OrszágSvéd, de készült licencként hazánkban is
Bejelentés1978 augusztus
CPUZilog Z80 @3 MHz
RAM16 kB
ROM16 kB
Extra áramkörökTexas Instruments SN76477 hang
Operációs rendszerABC BASIC vagy ABC-DOS
Szöveges felbontás40x24 karakter
Grafikus felbontás78x72 fekete-fehér
Hang1 hang: zaj, alacsony és hangfrekvenciás oszcillátor kombinációjából.
CsatlakozókKombinált táp bemenet és videó/hang kimenet
Magnetofon
Bővítőkártya port (CPU busz)
Soros port (RS232)
Ár£710
EgyébTovábbi képek: https://www.nightfallcrew.com/06/04/2016/luxor-abc-80-boxed/

Views: 553