retro gépek A-tól Z-ig

Amiga 600 kompozit javítás

A javításra szoruló Amiga 600-as kicsit olyan, mint az állatorvosi ló. Már egyszer pákát fogtam rá, akkor megpróbáltam kijavítani a kondenzátorcserét, amivel sikerült legalább működőképessé tenni. Nem lett tökéletes és maradt is egy hibája. Adott képet, de csak és kizárólag az RGB kimeneten keresztül. Kis méricskélés után az derült ki, hogy a késleltető vonal a hibás. Azt átkötöttem, ami gyors javításnak elment, mert legalább képet adott. Most ezt a patkolást raktam helyre.

Az ötletet Daniel Tufvessontól vettem. Azóta továbbgondolták a megoldását, de már korábban megrendeltem a szükséges IC-ket. Maradtam az eredeti tervnél, de kombináltam kicsit a kettő bejegyzésből megszerzett tudást. A kombináció abban rejlik, hogy nem álltam neki kimaszkolni a fölösleges lábakat és nem készítettem külön nyákot sem az IC-nek. Mindezek helyett a második postban láthatóan lepucoltam a fölösleges alkatrészeket és a felszabaduló helyre került az a néhány darab aminek az értéke nem felelt meg eredetileg. Ehhez a CX1645 adatlapját hívtam segítségül.

CX1645 ajánlásA lényeg az, hogy az A600 eredeti lapjáról mindent le kellett pucolni ami a 15, 16, 17 és 18-as lábakra volt kötve. Az adatlapon láthatótól eltérően én csak a 16k-s ellenállást építettem be a 18-as lábnál, az S-video kimenetet elhanyagoltam egyelőre. Még két alkatrész került fel a lapra. A 13-as lábnál lévő eredetileg ellenállást cseréltem le (27k->47k) és a 9-es lábhoz került  egy 100nF-os kondenzátor. A képek között megtaláljátok az eredeti kapcsolási rajzokat és a módosított áramkört is.

Az egész műveletet meg lehet csinálni egy óra alatt, ha szép állapotban van a lap. A képeken még nem a teljesen végleges az állapot, ugyanis nem értem be ennyivel. Még néhány alkatrésznél lepucoltam a forrasztást és nem sajnálva a folyasztószert korrigáltam azokat. Messze nem vagyok profi, de a kép amelyiken az új IC a helyén van látható, hogy mekkora a különbség. Készítettem egy videót is, bár annak talán nem elég a minősége, hogy ezt jól láthassátok.

Hogy megérte-e a ráfordított időt? Jó kérdés, ugyanis ha csak RGB-t használ az ember, akkor soha nem fogja látni a változást. De szerintem ez a kis gép megérdemli a törődést. A képminőség javulása magáért beszél és a Vampire sem költözhet be akármilyen gépbe.

Views: 394Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük