retro gépek A-tól Z-ig

Amiga 600 kondenzátor csere

A PC-knél köztudott, hogy egy akkumulátor mekkora rombolást tud végrehajtani, ha szivárog belőle a lúg. Az Amigákkal kicsit behatóbban foglalkozók tudják, hogy ugyanilyen károkat okozhatnak a kondenzátorok. Főleg az SMD alaktrészeket használó A600 és A1200 érintett. Nem tudom, hogy ez az extra spórolás vagy az akkori SMD alkatrészek gyengébb minősége miatt létezik ez a probléma, de érdemes cserélni mielőtt rámegy a gép egészsége.

A kondenzátorok cseréje nem ördöngösség. Én magam maximum a lelkes amatőr kategóriába sorolom a javítások terén. Eligazodom a kapcsolási rajzon, boldogulok az oszcilloszkóppal és leírások alapján az alap dolgokat meg tudom javítani a közismert hibákat. A felszerelésem is kb. ennek felel meg, egy vékony hegyű pákával és pár műszerrel. Ezekkel egy SMD IC-nek már nem futnék neki, de pár kondit még ki tudok cserélni. Mind a két gépre ráfér a figyelem, de más okok miatt. A másodikról csak 2 elrettentő képet rakok fel, az első páciensről több szót ejtek.

Szemrevételezés alapján az egyes  kliens inkontinenciában szenved, bár ettől függetlenül még működőképes. A tervem az, hogyha már nekivágok, akkor a későbbiekben VGA adaptert is kap a gép, de az első a közvetlen életveszély elhárítása. A kettesben már cserélt valaki pár alkatrészt. Bár ne tette volna, ennél még én is szebben és nagyobb odafigyeléssel dolgozok. A fontossági sorrend miatt tehát az első A600-at vettem kezelésbe.

 

Tisztítás utánSzemrevételezés után eltávolítottam az összes kondenzátort. Barbár, de igen hatékony módszer az, ha az SMD kondikat lecsípjük a helyükről. A jelszó az, hogy kondenzátort lehet venni a boltban, de a PCB javítása igen macerás. Természetesen a lapon maradt lábak maradványait le kell forrasztani, de ez már egyszerű meló. Kiforrasztottam az RF modulátort is, majd jött a takarítás. Első körben bő vízzel és fogkefével mentem neki. Gyors, de alapos szárítás után alkohollal folytattam. A forrasztási pontokat réz ónszívó szalaggal tisztítottam meg, amit egy újabb alkoholos tisztítás követett.

Utolsó lépés az új kondenzátorok beforrasztása volt. Jó minőségű Panasonic kondik kerültek a lapra. 1-2 darab megizzasztott, mert alig lehet hozzáférni. Ilyenek voltak például a billentyűzet és hátlapi csatlakozók közötti hang csatoló kondik. Amatőrként a “Fő az óvatosság!” jegyében az első bekapcsolás előtt gyorsan végigmértem a földhöz és ahol lehet a táphoz képest a forrasztási pontokat.

Szerencsére a gép rögtön adott képet, már csak vissza kellett szerelni a billentyűzetbe a lapot. Az eredmény nem tökéletes, az SMD forrasztást még gyakorolnom kell. A rendelt kondenzátorok egy része kisebb, mint az eredeti, de a paramétereik (kapacitás, feszültség…) alapján megfelelőek. Szóval kicsit másképp néz ki, mint a gyári, de rendben működik és remélem pár évtizedig nem kell hozzányúlni ehhez a géphez.

Kókány kondenzátor csereA második gép eredeti javítására nem tudok jobbat mondani, mint gányolás. A billentyűzethez tartozó 3 MHz-es rezonátort kondenzátorra cserélte a szakember. Az SMD elkókat sima darabokra, de úgy, hogy ilyen munkát egy kezdő sem adna ki a kezéből. Ráadásul ezeket is mintha kicsit véletlenszerűen válogatta volna össze. ESR, vagy kapacitás nem számít alapon. A kompozit videó kimenet kondenzátora alatt a vezető sáv sérült és még ki tudja mi vár rám. Eddig csak 3 kondenzátort forrasztottam ki, de vár rám még majd’ egy tucatnyi. A galériában erről a gépről csak három képet találtok, amiből az egyik a letakarított panelt mutatja, de a thumbnail megmutatja, hogy mi is a probléma a géppel.

Remélem tanulságos volt ez a pár kép. A fényképeket érdemes végiglapozni. Attól, hogy egy gép működni látszik lehet, hogy belülről rágja már a kórság. Ez igaz bármelyik típusra, legyen az 8 vagy 16 bites, esetleg egy PC. Az elemek, akkuk és elkók bármikor okozhatnak kellemetlen meglepetést.

A600 belül

kép 1 / 11

Views: 17876 thoughts on “Amiga 600 kondenzátor csere”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük