retro gépek A-tól Z-ig

Amiga 500 karbantartás

Az 1200-es és 600-as Amigákról közismert, hogy a felületszerelt kondenzátoraik egy idő után eleresztik magukat. Az elektrolit aztán szép lassan megeszi a nyákot igen érdekes, de kevéssé vicces hibákat generálva. Egy A600-ast már javítottam más után, most egy 500-as került a kezeim közé. Először csak egy A500-hoz való RAM bővítő javításával foglalkoztam. Ha van rajtuk akku, akkor az szinte mindig ereszt egy kis lúgot, ami a nyákot lassan, de biztosan felemészti. Itt még csak apró szivárgás volt, pár perc alatt rendbe lehetett szedni.

Táp szűrő kondenzátorAmikor szétborítottam, hogy belenézzek, akkor rögtön feltűnt, hogy valaki már buherálta a gépet. A REMIX-es ellenállás háló saláta (A500 feliratnál a kék színű valami) nem tűnt túl bizalomgerjesztőnek, de így is tökéletesen működött a gép. A foglalatba rakott +512kB chip RAM sem gyári, de nagyon hasznos, így a RAM bővítőre sincs szükség. Aztán megnéztem közelebbről. Látjátok a hibát? Ha nem, akkor sem kell aggódni, mert megnézhetitek a galériában nagyban a párjával együtt. Kiforrasztva jobban látszott a baj. A két 3300μF-os kondenzátor eleresztette magát. Öröm az ürömben, hogy időben sikerült elkapni és kis izopropilos tisztítás után mindent rendben találtam. Ha már úgyis bemelegedett a páka és kinyitottam a kondenzátoros dobozt akkor kicseréltem amit találtam. Panasonic 50V-os kondik kerültek a gépbe szimplán azért, mert jó minőségűek és kéznél voltak. Ha valaki hasonlóra szánná a fejét, de nincs otthon készlete, akkor egy hasonló géphez a következő kondenzátorokra lesz szüksége:

  • 2x 3300μNem kicsit eresztett
  • 1x 470μ
  • 6x 100μ
  • 2x 47μ
  • 7x 22μ
  • 2x 10μ
  • 2x 1μ

Ha az alaplapon lévő kondenzátorokat összeszámoljátok, akkor 4-gyel több szerepel a fenti listában. Ez azért van, mert a floppy meghajtót is megnéztem. Nem látszott semmi probléma, de tutira mentem és kicseréltem a kondenzátorokat. A mechanikát sűrített levegővel fújkáltam ki, a “mi a szösz” reklám jutott az eszembe az eredményről. A floppy fejét és a meghajtását izopropilos fülpucolóval tisztogattam meg. Végül a menetes orsót szilikonos zsírral kentem meg. Sajnos a végső állapotot mutató kép nem lett elég éles, ezért csak olyan van a galériában ahol még kicsit szöszös a fej, de már az is sokkal jobb, mint a kiinduló állapot.

Mit is mondhatnék még el? A ház 15 perces mosogatását és a billentyűzet kb. hasonlóan gyors ápolását is beleszámítva cirka 2-2.5 óra alatt lettem kész. Mondjuk ebben az a csalás, hogy ez már nem az első A500-as amit szétszedtem és összeraktam. Az elsőre kényelmesen ráment bő 4 órám. Az A500-as megéri a ráfordított időt. Így remélhetőleg újabb 25 évig a kondenzátoroktól nem kell tartani és nyugodtan játszhatunk.

Amiga 500 RAM bővítő

kép 1 / 9

Visits: 10914 thoughts on “Amiga 500 karbantartás”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük