retro gépek A-tól Z-ig

Breakout – Atari 8 bit computers

Az Atari 8 bites gépek itthon nem terjedtek el. Van 1-2 darab, de a Commodore vagy Spectrum gépekhez képest nagyon kevés akad. Angolul persze lehet találni jó olvasnivalót, de csak a tartalomjegyzék alapján jót választani nem egyszerű. De úgy érzem sikerült egy elég jót kiszúrnom. A könyv tartalma kicsit vegyesre sikeredett, de pont ezért merem ajánlani.Van benne történet, kicsi technikai részlet, játékok és praktikus tanácsok is.

Az első harmad pont elég arra, hogy a gép megszületésével és evolúciójával képbe kerüljön az ember. Ugyan a gép belsejét tárgyalja, de nem megy le bitfaragó szintre. Talán egy összefoglaló táblázat elfért volna a gép tudásáról. Sokkal több kifogást nem tudok felhozni egészen a negyedik fejezetig. A Tramiel trauma részen érezni, hogy a szerző nem kedveli az volt Commodore vezért. Pár oldalt még érdemes lett volna írni a mozgalmas árháború és átvétel éveiről.

A Golden Age Gaming fejezet engem kevésbé fogott meg. Kb. a könyv harmadát teszi ki és elég sok játékot mutat be mintegy katalogizált formában ami engem nem tudott lekötni. Ugyanakkor többször kaptam azon magam, hogy  fellapozom ha olyan programot keresek a 800XL-hez amit érdemes lehet bemutatni. Szóval hasznos fejezet, még akkor is ha én nem olvastam el betűről-betűre.

A hetedik fejezettől azoknak ad tanácsokat az író akik ma is élvezni szeretnék az Atari 8 bites gépeit. Az emulátoros rész arra elég, hogy belekapjon az ember, de ennél sokkal többre nem vállalkozik. A gyűjtőknek szóló fejezet hasznos, ha még nem foglalkozott ezekkel a gépekkel az ember. Bár én még a könyv olvasása előtt a 800XL-nél kötöttem ki, de a megállapításai szerintem helyesek. A Mods és Community részből a gyakorlati tanácsok tetszettek. Amikor például a SIO2SD-ről olvastam egyetértően bólogattam. Tényleg sokkal könnyebb a gép használata, mintha az öreg 1050-es floppy meghajtót nyúznám.

Ahogy látható a könyv nekem tetszett. Persze van amitől jobb lehetne. Érezni, hogy egy rajongó írta a könyvet. Ez jó, mert szeretettel kezeli a gépet, de talán pont ezért egy-két “nemszeretem” rész rövidebb a kelleténél. A közölt fényképek egy része is lehetne színes. Még akkor is, ha az megdobná a könyv árát. De az értékelésemben sokkal több nyom a pozitív és hasznos tartalom, ezért 10-ből 9-re értékelem.

Views: 345



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük