retro gépek A-tól Z-ig

Eight bit magazin

Most nem könyvet, hanem egy magazint szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. Kicsit felemásak az érzéseim, de döntsétek el ti, hogy megéri-e az árát egy-egy szám.

A magazin kis méretű, ugyan nem mértem, de A5-ös lehet ránézésre. Az eddig megjelent számokról bővebb információt a honlapjukról tudtok szerezni. Van lehetőség a már megjelent újságok megrendelésére is. Most éppen újra rendelhető az első kettő reprintje. Az egy másik kérdés, hogy érdemes-e kiadni 8€-t (6 + 2 szállítás) egy-egy számért.

A számok nagyrészt tematikusak és 1-1 gépre próbálnak fókuszálni. Ez azt jelenti, hogy kb. az újság fele szól az adott családról. A képeken az Atari és CPC 8 bitesek címlapját láthatjátok. Ezeket az írásokat leginkább összefoglalóhoz hasonlítanám. Ha valaki még nem ásta bele magát egy gép lelkivilágába, akkor hasznos útmutató. Az interneten mindegyik gépről sokkal bővebb anyag lelhető fel. A magazinban a terjedelmi korlátok miatt ezt nem lehet utolérni. Az újság második felében interjúk, demók és programok bemutatói olvashatóak. Ezek is érdekesek, talán még inkább, mint a tematikus rész.

Két dologgal nem vagyok teljesen kibékülve. Az első a nyomat színei és minősége. Más szín választással, vagy jobb minőségű nyomtatás mellett sokkal olvashatóbb lenne a magazin. Van egy-két oldal, amit nehezebben tudtam kisilabizálni. A második a terjedelmi korlát. Szívesen fizetnék valamivel többet, ha a műszaki összefoglaló és a hardver/szoftver ajánló rész több oldalból állna. Ez valószínűleg azért zavar, mert az Atari 8 bitesek terén nem mondott újat. Az is igaz mondjuk, hogy nem 1-2 napot töltöttem el a 800XL-lel és elolvastam már pár 100 oldalt is a témában. De ez egy külön bejegyzés…

Összességében a magazin jó, de van néhány hibája. Az árát sokallom a terjedelméhez és minőségéhez képest. A pontszáma 10-ből gyenge 7-es, ami kis odafigyeléssel erős is lehetne.

Views: 124Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük