retro gépek A-tól Z-ig

BRSZK 6 – Safe Mode

Többszöri tervezés, halasztás, majd újbóli nekifutás után végül sikerült megtartani a hatodik BRSZK kiállítást. Lehetne keseregni, hogy nem sikerült úgy ahogy 2019-ben elgondoltuk és azon is, hogy kimaradt 2020-ban. Ezzel szemben én úgy látom, hogy a pohár inkább félig tele, mintsem félig üres volt. A helyszín ismét a fülei általános iskola tornaterme volt amit kicsit másként rendeztünk be, mert a rendező gárda és a kiállított gépek, tárgyak száma is bővült. A látogatók ugyan valamivel kevesebben voltak, mint két éve, de így is több százan nézték végig kíváncsian a gépeket és ültek le játszani percekre, vagy akár órákra is.

Már hetekkel korábban elkezdődött a szervezés, majd az utolsó két napon több fordulóval sikerült leszállítani a gépeket Fülére. Az első nap kicsit lassan indult, de nyitás után fél órával már kezdtek szálingózni az emberek. Összességében szombaton és vasárnap legalább 2 tucat embernek meséltem a gépekről. Volt akivel hosszabban beszélgettünk a korszakról, de volt akit csak egy adott darab érdekelt. Olyan is akadt aki a 90-es évek elejéről mesélt érdekes sztorikat, így én is új információkkal gazdagodhattam. Zárást követően az elpakolás és szállítás további órákat és a monitorok miatt egy ráadás másnapi fordulót vett igénybe. Mindent összevetve kiállítóként a hétvégét fárasztónak, de sikeresnek gondolom.

A megszokott PC és home computer vonalból én az utóbbiért feleltem, ráadásul az első napra még erősítés is érkezett, így aki szombaton jött további Commodore gépekkel, azon belül például egy SX64-gyel is barátkozhatott. Néhányan még egy C= MAX-ot is megnézhettek közelebbről, igaz az monitor hiányában nem üzemelt. Az előző kiállításhoz képest 3 új gépet tudtam kiállítani (SGI O2, TI 99/4 és egy MSX) amiket ki is lehetett próbálni. Sajnos a korai színes Macintosh II masináim testületileg mondták be az unalmast, így azok lemaradtak a BRSZK-ról. A Mac-ekhez hasonlóan a menet közben leállt monitorok miatt még két gép kimaradt, de így legalább jövőre lesz mit mutogatni. Készült egy gyors körbejáró videó a gépekről, de sajnos csak azokról. Jövőre majd biztosra megyek, nem adom ki gebinbe.

Nagy átalakuláson ment át a PC-s multiplayer rész, ahol az előző évezred végéig megjelent játékokkal lehetett játszani. A jól beállított gépekhez sokan ültek le “csak egy frag erejéig” és ragadtak ott jó pár körre. Újdonságnak számított a mellette lévő  konzol részleg ami engem személy szerint jobban érdekelt, de ezt már betudom annak, hogy FPS-ben esélyem sem volt az ifjú titánokkal szemben. Természetesen a konzolokat is bárki kipróbálhatta amire a kicsik és nagyok is kaphatóak voltak. Szintén első alkalommal volt látható Laser Disc. Itthon finoman fogalmazva sem gyakori darab, inkább technikai érdekességnek mondanám a hozzá tartozó videó szemüveggel együtt.

Mindent összevetve sikerrel vettük a pandémiával nehezített akadálysorozatot. Sajnos a lezárástól való félelem miatt sikerült más hasonló programokkal egymásra szervezni, de ez most egy ilyen év, remélhetőleg jövőre visszatérünk a tavaszi időponthoz. A képek nem adják vissza, de sokan jókat játszottak, néhányan pedig komolyan elbeszélgettünk. Remélhetőleg jövőre a régi motorosok mellett mégtöbb új arccal is találkozhatunk Fülén.

Views: 385Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük