retro gépek A-tól Z-ig

Competition Pro joystick átalakítás

A kedvenc gépeim és a hozzájuk tartozó kiegészítők nagy része is már bőven nagykorú. Ez alól a joystickok sem kivételek amik sokszor extra igénybevételnek vannak kitéve. A Dyna Blaster 4 játékos módját nagyon kedvelték a BRSZK látogatói, ezért az idei felhozatalból sem maradhat ki. Az egyenlő esélyhez 4 ugyanolyan joystick szükséges, így aztán elkezdtem vadászni egy készletre. A végén a Speedlink által gyártott Competition Pro másolatoknál kötöttem ki, mint elfogadható árú alternatívánál. Ez az itthoni 10 ezer fölötti árak tekintetében magyarázatra szorul, de amikor egy használt darabért 5000-8000 Ft-ot is elkérnek, akkor az amazonos 20 EUR máris nem olyan drága. Miután elfogadtam, hogy a hobbim nem lesz olcsóbb, már csak az USB csatlakozással kellett valamit kezdenem.

Az új gyártás egész jól sikerült, egymás mellé rakva a régi és az új joy-t a két kis kapcsoló és az auto fire tűnik csak fel. A Speedlink féle utángyártás teljesen hozza az elvárt érzést, szépen kattog, talán kicsit hosszabb úton jár és keményebb is a kar működése, mint az öregnek, de az utóbbit annak a számlájára írtam, hogy még nem gyűrték meg az évek.

Az átalakításnál az egyszerűség kedvéért a hibás, öreg darabot is kinyitottam. Jól láthatóak a mikrokapcsolók mind a kettőnél, illetve azokon felül az újabb kivitelnél az USB csatlakozáshoz és auto fire-hez szükséges elektronika. Ez azért jó hír, mert kis forrasztgatással ki tudtam szerelni a számomra fölösleges panelt és beköthettem a DB9-es csatlakozót.

Az USB elektronikát jobban megnézve simán megoldható, hogy DB9-USB átalakítókén működjön, csak egy kis házat kell majd hozzá nyomtatnom amiben elfér a NYÁK és a csatlakozó. Így gyakorlatilag bármelyik másik joystickot, akár a TAC2-őt is rá tudom kötni PC-re, vagy egy Raspberry-re, ha szükségem lenne rá.

A végeredmény 4 egyforma joy lett. Gyorsan ki is próbáltam őket, mindegyikkel játszottam fél órát, majd következett egy kis 4 játékos mód is. Grabovszkyhoz hasonlóan tíz játszmából nyolcszor megvertem magam, míg a maradék kettőben többnyire én győztem. Azért csak többnyire, mert néha felrobbantottam magam, de ez nem az átalakítás hibája. Így aztán elmondhatom, hogy a 2021-es BRSZK-n, ha nem jön közbe semmi egyenlő esélyekkel lehet majd küzdeni. Gyertek el, próbáljátok ki ti is!

 

Visits: 487Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük