retro gépek A-tól Z-ig

BRSZK június végén

Újra itt a nyár és bár Bacsis megfogadta a tavalyi zárás után (is), hogy soha többet, mégis alig egy hónap van hátra a következő kiállításig. A brszk.hu-n, vagy a régi bejegyzéseim között több képet és videót láthattok, hogy az előzőek milyenek voltak. Idén még több géppel, részlettel készülünk. Ahogy látható nem csak egy kiállításról van szó, hanem a legtöbb géphez le lehet ülni és játszani a hozzá tartozó programokkal. Az idei alcím 8 bit, ezért a home computer szekcióban készülünk egy-két újdonsággal és felújított visszatérő elemmel. Ebből most a HT-1080Z-t szeretném bemutatni, ami tavaly menet közben feladta a harcot.

A Híradástechnika Szövetkezet 1983 és ’86 között gyártotta a TRS-80 másolatát, szóval lassan 40 éves gépről van szó. Ráfért már a tüzetesebb átnézés, ami során a tápegységét teljesen felújítottam, a billentyűzethez vezető szalagkábelt kicseréltem és a processzort is kiváltottam egy alternatív megoldással. Ráadásként egy floppy emulátort is fejlesztettem hozzá a könnyebb használhatóság érdekében. A Z80-at és a floppy-t helyettesítő megoldásról majd egy külön bejegyzés fog szólni, mert tanulságos történet, de most a lényeg az, hogy vére sikerült elérni, hogy a NEWDOS/80 és az a pár játék amit kipróbáltam stabilan fut. Ajánlom a figyelmetekbe a gépről készült rövid kedvcsináló videót.

Ha tetszett és szeretnétek kipróbálni a HT-1080Z-t, vagy bármelyik társát, akkor gyertek el Fülére június 24-25-én. Lesznek számítógépek,  konzolok, processzorok a 70-es évektől egészen a 2000-es évekig. A kiállító gárda örömmel beszélget mindenkivel a gépekről, a korról és néha mi is beszállunk egy-egy LAN-on, vagy osztott képernyőn lejátszott meccsbe, mert nekünk is jár egy kis lazítás. Gyertek el, jó lesz.

Views: 150Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük