retro gépek A-tól Z-ig

Only the paranoid survive

Egy olyan könyvet ajánlok a figyelmetekbe, amit nem szorosan kapcsolódik a retró gépekhez. Annyi köze azért van, hogy Gróf András, akit Andy Grove néven ismerünk írta. Az Intel harmadik alkalmazottja, majd a vezetője volt.

Az Only the paranoid survive magyarul is megjelent Csak a paranoidok maradnak fenn címen. A könyv elsősorban arra fókuszál, hogy hogyan lehet felismerni és kezelni a hirtelen műszaki, üzleti változásokat. Ezeket a változásokat hívja töréspontoknak és szerinte csak “paranoid” módon lehet fennmaradni. Aki elkényelmesedik, nem veszi észre az új idők szelét az nem fog túlélni. Főként akkor nem, amikor ezek a szelek hirtelen váltanak irányt és 10x erősebbek lesznek.

Minden történetet arra hegyez ki, hogy milyen töréspont volt és azt hogyan kezelték és hogyan lehetett volna még jobban kezelni a korai felismeréssel. Szerencsére ezek nem száraz üzleti tervek, ugyanis a saját és kortársai üzleti és műszaki életéből hoz fel példákat. Engem több rész is megfogott. Érdekes, hogy hogyan kezelte az Intel a RAM piacra betörő japánokat és menekült az eredetileg másodlagosnak tartott CPU irányba. Steve Jobs-ot is felhozza példának arra, hogy a korai vertikális integráció elavulásával milyen váltásra volt szükség. Objektívan leírja a hibákat amiket Jobs elkövetett és azt is, hogy hogyan javította ki azokat többé-kevésbé. Mivel nem ma íródott, ezért az internettel kapcsolatos résznél már látszik, hogy a megjósolt irányból mi valósult meg. 

A könyvet merem ajánlani mindenkinek akit érdekel kicsit a vezetői szemlélet, de annak is, akit inkább a történetekre kíváncsi. Az újabb kiadásban nem csak cégek és termékek, de személyes karrierek alapján is bemutatja a “paranoid” túlélést. 10-es skálán 8-ra értékelem, de ebben benne van a rövidsége. Szívesen olvastam volna több régi és új történelmi fordulatról, mint amilyen például a Commodore vagy akár a Nokia életében volt.

 

Views: 381Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük