retro gépek A-tól Z-ig

Retro számítógép kiállítás és játszósarok Budaörsön

A Jókai Mór Művelődési Ház gyereknapi programjának részeként második alaklommal lehetett kipróbálni a régi gépeimet. Sok emberrel beszélgettem, voltak bőven kérdések, kérések és nekem is meséltek az idősebbek érdekes történeteket. Nagyjából két és fél napig tartott az egész, a végére berekedtem, elfáradtam, de úgy érzem megérte. Az igazán kicsi gyerekeket még nem tudták lekötni a gépek, de nagyjából óvodás kortól felfelé lehetett találni olyan programot amivel hosszabb-rövidebb időre el tudtak játszani. Az idősebb korosztályból többen kérték, hogy töltsünk be egy-egy programot amivel gyerekként, vagy már felnőttként játszottak. Igen, felnőttként, ugyanis nagypapák is voltak a látogatók és játékosok között. Aminek külön örültem, hogy az anyukák is leültek játszani, sikerült őket is egy kicsit megszólítani.

Hogy mik voltak a legkelendőbb programok? A DynaBlasternek és a TVC-re írt “tankos játéknak” volt a legnagyobb sikere. Commodore-on a Wizard of WOR és a Commando vitte a prímet, de a C16-os Arkanoid elé is elég sokan leültek. A Pinball Fantasies Amigán és PC-n is futott, de ez utóbbin a Wolfeinstein-t is kérték a visszatérő vendégek. A HT-1080Z és Primo is több ember figyelmét felkeltette, bár gyengébb a grafikájuk, mégis az előbbin a high score táblázat arról árulkodott, hogy többen is nekifutottak a Galaxy-nak. Persze ennél kicsit több gép volt, szombat reggel készítettem egy videót amit vágatlanul fel is töltöttem a youtube-ra.

A tanulság az, hogy elég kevés géppel is sikerült a fő programot kicsit kiegészítve egy 8 bites játszóházat csinálni ahol kicsik és nagyok is jól tudták magukat érezni. Reményeim szerint jövőre is lesz lehetőség egy kis játékra. Persze voltak apróbb akadások, lefagyások, de minden nem lehet tökéletes. A Jókai munkatársainak ez úton is szeretném megköszönni a segítséget és pátyolgatást.

Views: 55Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük