retro gépek A-tól Z-ig

A600 Vampire GOLD3 Alpha firmware

Hosszú ideig tartott amíg végre elértem a Vampire sorozat végére. Legalábbis most azt gondolom, hogy egy darabig nem fog újra terítékre kerülni, de ez változhat egy új firmware megjelenésével. A hosszú címben ugyanis egy tesztelésre kiadott firmware szerepel, aminek előbb vagy utóbb remélhetőleg lesz egy végleges verziója. Jó kérdés, hogy miért is érdekes, mi is ez a GOLD3 Alpha? Tömören azért, mert az FPGA-ban az AGA chipsetet valósítja meg. Gyakorlatilag a kis A600-at átalakítja egy HDMI kimenettel rendelkező A1200-zá. Az Alpha ugye azt jelenti, hogy messze nem végleges. Az FPU és az RTG rész kikerült, mert helyettük került be az AGA és a hang. Ezzel az elérhető felbontás és a funkciók jelentősen vissza lettek vágva. Cserébe a gép HDMI kimenetén keresztül ráköthető egy TV-re és mindenféle átalakító és dugdosás nélkül mennek a megszokott Amiga játékok.

A firmware telepítése nem tart sokáig, de van pár apróság amire érdemes figyelni. A GOLD3 szabadon letölthető, csak a bal alsó sarokban kell a piros csíkra kattintani. Nem dugták el nagyon, de páran panaszkodtak a fórumon, mert nem jöttek erre rá. OK, mondhatjátok, hogy aki eddig sem jut el, az nem próbálgassa, de ezt követően is még legalább kétszer figyelmeztet a veszélyekre. A programozáshoz kell egy USB blaster a megfelelő Quartus szoftverrel. Az Apollo wiki oldalán megtalálható erről egy részletes leírás, ebbe most nem megyek bele mélyebben. Programozás előtt a GOLD3 leírásnak megfelelően a Workbench felbontását át kell állítani 640×256-ra. A Quartus programot már ismerem egy ideje, a videóban láthatjátok, hogy elég egyszerű a használata. Triviális, hogy a megfelelő firmware-t kell kiválasztani, nekem ez az A600-as volt. Amikor elkészült a programozás, akkor kikapcsoltam pár másodpercre az A600-at biztos ami biztos. Bekapcsolás után szépen működött a gép. Nagyjából tucatnyi programot próbáltam ki, azok hiba nélkül futottak. Egy demót és a Pinball-t fel is vettem.

A videó minősége nem valami szuper. Ugyan két kártyám is van amivel elvileg tudok képet rögzíteni, mégis fényképezőgéppel vettem fel amit láthattok. Az egyik kártya nem tudta felvenni a képet, amíg a másik a hanggal nem boldogult. Sajnos nincs olyan átalakítóm ami a HDMI-ről leválasztaná a hangot, ezért maradt a fényképező. A lényeg az, hogy elég jól működik a gép a GOLD3-mal. Persze messze nem tökéletes, de az új Cyclone V alapú standalone Vampire alapján azt lehet mondani, hogy meg tudják oldani az RTG, FPU, AGA triót egy FPGA-ban. Csak az a kérdés, hogy bele fog-e férni a régebbi Cyclone III-ba? Na meg az, hogy mikorra készül el, mert az Alpha már 1 éves.

Linkek:

GOLD3 firmware: https://gold3.apollo-accelerators.com/

Apollo wiki: https://wiki.apollo-accelerators.com/doku.php/system_tools:installing_cores_quartus

Views: 230Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük