retro gépek A-tól Z-ig

Amiga Vampire 600 V2 teszt

Végre elértem azt a pontot, hogy összeállt a Vampire gyorsítóval ellátott Amiga 600-as. Igazi állatorvosi lónak bizonyult a gép. Több mint egy éve kondenzátor cserével kezdődött a történet, de volt benne pár kanyar. Jó sokáig pihent a gép, a nyáron igyekeztem kicsit felpörgetni a történéseket. Először a kompozit kimenetet igyekeztem rendbe rakni. De amikor már azt hittem, hogy minden rendben van, akkor a tesztek során a Vampire nem bizonyult stabilnak, ezért azon is igazítani kellett egy kicsit. Ráadásnak két kiegészítőt nyomtattam, hogy rendezettebb legyen a gép.

Mivel végre stabilan fut, ezért úgy döntöttem, hogy lefuttatok pár benchmarkot. Azt már korábban is tudtam, hogy az egyik legjobb accelerator a Vampire. A Sysinfo szerint a gyári A600-hoz képest 188-szoros gyorsulást sikerült elérni a Vámpírral. Még egy A4000-hez képest is kb. 5.5-szörös a sebesség különbség a Vampire javára. Futtattam még pár szintetikus tesztet, mert kíváncsi voltam más szemszögből is. Ezek alapján arra jutottam, hogy lehet, hogy pár területen lehet találni gyorsabb összeállítást, de a Vámpír helye biztosan az élbolyban van.

A tesztek arról is meggyőztek, hogy az átlagos, Amigára írt programok nem jelentenek kihívást a felturbózott gépnek. Ezért olyan programokat kerestem amik nagyobb kihívást jelentenek. Arra jutottam, hogy a Vampire v2 tudása nagyjából egy gyengébb Pentium szintjén lehet. Nem jelent gondot a Day of the Tentacle vagy Doom futtatása. Az első Quake is tűrhetően fut még szoftver renderrel is, de a második rész már kifog rajta. A teszteket rögzítettem és készítettem egy rövid videót is.

Az értékelést a videóban kicsit elnagyoltam, most írásban sokkal több érv merült fel bennem a kártya mellett és ellen is.

Pro

 1. A Vampire 600 V2 nagyon gyors.
 2. Ugyan nem olcsó, de egy hasonló tudású gyorsítóhoz viszonyítva nem drága.
 3. Még van a kártyában sok lehetőség, csak firmware kérdése, hogy mit hoznak még ki belőle.
 4. Élő fejlesztés, az Apollo team napokkal ezelőtt jelentette be a standalone V4-et, jön az A1200 verzió és várható az új firmware.
 5. Re Targetable Graphics (RTG) támogatással van HDMI kimenet.

Kontra

 1. Ha csak játszani szeretne az ember, akkor 99%-ban elég egy sokkal olcsóbb accelerator.
 2. Nehéz beszerezni, több hónapos várakozásra kell számítani.
 3. Az Amiga 600 ECS chipsetes, ahogy az A500+, így az AGA-s programok nem futnak a jelenlegi Gold 2.xx firmware mellett.
 4. A fejlesztés ígéretes, de lassú. A Gold 3 Alpha mellé már nagyon jöhetne egy újabb Alpha vagy végre egy Beta. Tudom, hogy fontossági sorrendben előrébb van a V4 és az A1200-es verzió, de a meglévő már több, mint egy éves.
 5. Az RTG ugyan jó, de az elindított programtól függően váltogatni kell az RGB és HDMI kimenet között.
 6. Van ugyan SD kártya olvasó, de arról natívan nem képes bootolni a gép.

A fentiek alapján kicsit vegyes a kép. A Vampire már most is sokat tud, gyors és folyamatos fejlesztés alatt van. Engem az RGB-HDMI átkapcsolás zavar a legjobban a különböző programok elindításánál. Az emberek 95%-nak nem kell HDMI, nekik nagy valószínűséggel elég egy sokkal lassabb és olcsóbb gyengébb gyorsító is. Ezért nem is merem ajánlani, de magamnak már megrendeltem egy A500-as verziót. A Gold 3 firmware nagyon ígéretesnek tűnik, nemsokára arról is írok részletesebben.

Views: 402Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük