retro gépek A-tól Z-ig

Az Amiga 600 és a 3D printer

Eredetileg már a Vampire-ről szerettem volna írni, de közbejött egy apróság. Pontosabban nem is olyan apró ami közbejött, mert egy méretes kartondobozban érkezett meg több, mint 2 hónap után egy Anet A8 3D nyomtató. Elég sokszor jól jött volna már. Mindig volt egy cartridge ház vagy valami más amit szívesen kinyomtattam volna, de a netről már nem rendeltem meg. Jött egy igen kedvező ajánlat és így belevágtam.

Az első kinyomtatott alkatrész természetesen az A600-hoz tartozott és nemsokára követte még egy. Arra gondoltam, hogy megosztom veletek is, hogy mik voltak ezek, mert mind a kettő hasznos kiegészítő.

Már az előző Vampire írásban is láthattátok, hogy kiforrasztottam a TV modulátort. Ma már szinte soha, senki nem használja. Ezzel szemben a gyorsító HDMI kimenetét nem lehet elérni, ha a gép össze van rakva. Egy rövid kábellel természetesen ki lehet vezetni, de az igazán elegáns megoldás az, ha ezt valahol a hátlapon teszi meg az ember. A lefogató tervét a thingiverse.com-ról töltöttem le. A beépítés egyszerű, néhány gyorskötöző tartja a helyén. Ez nem tökéletes, mert nagyon kicsit mozog, de elég stabil ahhoz, hogy nyugodtan használható legyen. Kipróbáltam több kábellel is, egy kivételével mindegyiket be tudtam dugni. A nagyon bumszli csatlakozóval megáldott darab ugyanis nem fért be a TV modulátornak vágott lukba.

A 600-as és 1200-es modellekbe is gyárilag megtalálható egy 44 pines PATA port. Eredetileg 2.5″-es merevlemezt szereltek a gépbe, de ma már CF kártyát, vagy más modern háttértárolót használnak a legtöbben. Én egy 32GB-os SD kártyát dugtam rá átalakítóval. Eredetileg behajtogattam a kábellel együtt a Vámpír mellé és kapton szalaggal szigeteltem. Tudom, hogy nem szép megoldás, ezért gyorsan ki is nyomtattam egy CF kártya tartót. A thingiversen látható kép alapján bíztam benne, hogy el fog férni. A magassággal nem is volt baj, de az PATA/SD kártya átalakító kb. 1 milliméterrel szélesebb volt a kelleténél. Az átalakító széléből lecsiszoltam egy kicsit és a tartón is tudtam faragni. A végeredmény az lett, hogy most jó szorosan fogja kártyát és stabilan áll a csatlakozón. Az alábbi kis videón láthatjátok összeépítve az egészet.

A  képek természetesen jobb felbontásúak. Sajnos a HDMI kivezetéshez tartozó szalagkábel nem elég hosszú, hogy körbevezessem, de így is simán elfér az egész a billentyűzet alatt. A két kis apróság meglepően sokat dobott a gép rendezettségén. Most, hogy végre összeáll a gép végre tényleg nekiugorhatok a teljesítményteszteknek.

Views: 1161 thought on “Az Amiga 600 és a 3D printer”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük