retro gépek A-tól Z-ig

CGA – VGA illesztő

A PCjr élesztgetése közben rá kellett jönnöm, hogy a CRT monitor ugyan korhű, de a szemet nem kíméli. Régen nem volt alternatíva, de az LCD monitorok képe ma már kevésbé bántja a szemet. Ehhez azonban valahogy a CGA TTL RGBI jeléből analóg RGB jelet kell készíteni. A TTL elvileg 5 V-os maximális jelet használ, míg a VGA oldalon 0.7 V tartozik a maximális fényerőhöz. Ez azért jó, mert egy sima feszültségosztóval könnyű a nagyobb jelből kisebbet előállítani. Persze az Intenzitás jelet is be kell vonni a képletbe, de ez sem bonyolítja a dolgot jelentősen. A neten rákeresve két kapcsolást is találtam, az első ugyan CGA-SCART illesztő, de az analóg jelszint megegyezik a VGA-val. A második találat egy bonyolultabb, diódákkal megbolondított kapcsolás volt, ahol a szilícium diódák alkalmazása furcsa, mert azok 0.6 V-os nyitó feszültsége túl magas. A VGA oldalon a színcsatorna 4 állapotot vehet fel, a CGA leírása szerint a színjel 0xAA-nak, míg az intenzitás 0x55-nek felel meg. A kettő együtt adja ki a teljes 0xFF fényerőt. Tehát az intenzitás a 0.7 V 1/3-át, míg a szín a 2/3-át jelenti a maximális 0.7 V-nak amit akkor ér el a kimeneti feszültség, ha mind a kettő aktív. A lényeg az, hogy a CRT monitorhoz hasonló képet szerettem volna látni az LCD-n is.

Az áramkör nagyon egyszerű, mégis készítettem belőle egy videót, már csak azért is, hogy hátha más is kedvet kap az alkotáshoz. Előre szólok, hogy hosszú lett, van benne egy hiba amit kijavítottam. Ha csak az eredményre vagytok kíváncsiak, akkor ugorjatok az utolsó pár percre. Ott azt is láthatjátok, hogy barna helyett sötét sárga van a monitoron, de az egyszerűségért áldozatokat kell hozni.

Szóval először egy saját áramkört terveztem, de elkövettem egy amatőr hibát. Kis forrasztgatás után a kimeneten megjelenő képpel nem voltam elégedett, az túl fakó volt. A hiba okára sikerült rájönni kis gondolkozást követően.

A lényeg, hogy a kiszámolt ellenállásértékek egyeznek a CGA-SCART kapcsolással, így végül visszatértem ahhoz. Persze ez a passzív kapcsolás nem kezeli le a barna színt, helyette sötét sárgát jelenít meg, de ezzel szerintem együtt lehet élni. Miután a színjelet sikerült letudni kicsit érdemes a szinkronról is írni. A jelszinttel nincs gond, mert az a CGA és a VGA esetén is TTL. A probléma csak annyi, hogy a VGA soreltérítési frekvenciája duplája a CGA-nak, tehát olyan monitorra van szükség ami képes ezt kezelni. A képen látható, hogy sikerült ilyet találnom, igaz elég furcsa felbontást ír ki a monitor, de a sokszoros vízszintes felbontás segít az élvezhető kép megjelenítésében.

Bár elég furcsa felbontásnak érzékeli a bemeneti jelet, de szépen megjeleníti azt. A digitalizáló kártyával már pixel pontosan lehet képet rögzíteni, így a következő bejegyzésben jó minőségben tudok majd bemutatni néhány PCjr programot. A végleges kapcsolást az alábbi képen láthatjátok, ha kedvet kaptatok egy kis forrasztgatáshoz.

Egy kis praktikus tanács, ha tehetitek figyeljetek oda a fém házas DB9 csatlakozóval. Amikor a diódákkal bonyolított kapcsolást építettem sikerült az egyik színjelet földre zárnom, de szerencsére ez már a kimeneti oldalon volt, így nem vágott haza semmit. Mondjuk amúgy is kibírta volna jó eséllyel, de jobb nem kísérteni a sorsot. Az tény, hogy sokkal menőbben néz ki ahogy csillog-villog.

 

Views: 5122 thoughts on “CGA – VGA illesztő”

  • Kedves Szerző! Két kérdésem lenne. Először is amivel küzdök egy jármű kerék centirozó gép, csak azért írom le hátha volt hozzá vagy hasonlóhoz közöd volt vele dolgod? Lényeg az eredeti képcsöves monitor haldoklik talán nem is sikerül javítani de szeretnék egy B-tervet a későbbiekre nézve amikor már nem lesz a crt üzemképes. Problémám az hogy nem tudom miféle jel jön ki a vezérlő panelről, vagy talán nevezhetjük videókártyának ami szolgáltatja a jelet a kép megjelenítéshez. Kiinduló pont hogy a monitor egy mezei Hantarex MTC9000 készülék. Ennek a bemenete a papírja szerint RGB anal/TTL jel. Gondolom ezt a jel szintet adja ki a videókártya is. Ezt a jelet szeretném VGA monitoron megjeleníteni. Olvasva a fent írtakat két kérdésem lenne. Milyen a pontos típusa a monitornak amely a TTL jelszintü V H szinkron jeleket tudja értelmezni. Másik kérdésem hogy szereztem egy CGA-VGA konverter kis áramkört amelyet ugye játék gépekhez alkalmaznak. Ez elvileg tudja fogadni a CGA jeleket tudnia kéne lekövetni a két külön szinkron jelet is de a valóságban mégsem. A videókon is jól látható hogy szinte mindenhol kompozik szinkron jeleket tartalmazó egy darab vezetékkel oldják meg a szinkron jel átvitelt. Vagyis a két szinkron jelet hogy tudnám közösíteni hogy a “CGA TO VGA” áramkörnek megfeleljen. Vagy a monitor vonalon kellene a monitor típusa, hogy a TTL jelszíntü szinkron jelek értemesek legyenek a megjelenítéshez. Nézegettem azt a kapcsolást a CGA SCART átalakítóról és hogy ott egy BS170-el oldották meg a két jel közösítését. Erről a részről tudnál e nekem egyszerüen leírást kapcsolást mit hova kössek. Így a két szinkron jelet közösíteném azt vezetném bele a konverterbe és talán sikerül képet elővarázsolni.
    Köszönöm szépen a válaszodat!

    • A centírozó is valami CGA vagy EGA monitort használ valószínűleg.

      A VGA monitorok TTL jelszinten fogadják a szinkront ez nem gond. A probléma az, hogy tényleg elfogadja-e azt. Ami többek tapasztalata alapján bevált az a Dell 2414H és társai. A 24″ mellett a 22″-es is rendben működik, ha a video jel szintet jól illeszti az ember. A szinkronnal nem kell varázsolni, csak a megfelelő lábakra rákötni, a kapcsolási rajzon ez a (CGA-VGA) 8-13 és 9-14 összeköttetés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük