retro gépek A-tól Z-ig

Hőkamera mobiltelefonhoz

A mondás úgy tartja, hogy ne nézzem a fogát ennek a lónak, de ettől most eltekintek és megnézem mit is tud. De miről is van szó? Egy olcsó, mobiltelefonhoz csatlakoztatható hőkameráról. Nagyjából akkora dobozban kaptam meg, mint egy mobilt, de a dobozon belül egy kisebb tokban szivacsba ágyazva csak a HT-102 típusszámmal ellátott érzékelőt találtam. A leírás alapján a tárgyak hőmérsékletétől függő képeket lehet készíteni. Ez nagyon jól jön, ha egy melegedő alkatrészt, vagy egy hőhidat akar megkeresni az ember. Ez lehet egy háznál hibás szigetelés, elzáródott padlófűtés, vagy egy túlzottan melegedő IC.

A leírás alapján 640×480-as képet jelenít meg a telefonon futó alkalmazás, de az igazság ennél sokkal szerényebb. Az érzékelő felbontása csak 32×32 képpont, ami nem hangzik túl jól. De azt jó tudni, hogy ennél jobb felbontást csak 100 ezer forint fölötti eszközök tudnak csak. A hozzá tartozó alkalmazás sem túlságosan bonyolult. Nagyjából az egyetlen extra, hogy nem csak a hőkamera képét képes megjeleníteni, hanem azt rá tudja keverni a normál képre, így kicsit megkönnyítve a melegedő alkatrész azonosítását. Sajnos a megjelenített kép nem részletes, a frissítési sebesség lassú, ráadásul a két kép is eltolva jelenik meg. Infra módban az overlay már nem okoz gondot, de a másik két paraméter nem javul egy cseppet sem. Hogy ez mennyire zavaró azt döntsétek el ti, készítettem egy pár perces videót a kis kütyüről.

Eddig nem dicsértem meg túlságosan a kis kamerát. A felbontása, vagy a szoftver egyszerűsége a belépő szintre helyezi, de az igazság az, hogy ez az árában is tükröződik. Az eddigi megállapítások ellenére használható darabnak gondolom, csak a helyén kell kezelni. Nem ezzel fogok nagy felbontású felvételeket vagy videókat készíteni. Arra viszont jó szolgálatot fog tenni, hogy melegedő elemeket keressek a régi gépekben. Úgy gondolom akkor is jó szolgálatot fog tenni, ha olyan alkatrésszel akad dolgom amit nem lehet, vagy nem érdemes érintéssel tesztelni.

Views: 629Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük