retro gépek A-tól Z-ig

Magyar narancs – Homelab tábor ’84

Van eredeti és utánépített Homelab gépem is. Érdekes darabok, de nem is annyira műszaki szempontból, mint inkább az ahogy létrejöttek. Egy lelkes, akkor még iskolába járó testvérpár tervezte a hardvert és írta meg a szoftvert. A “gyári” verziók mellett a hazai Homebrew Computer Club keretében is százas nagyságrendben építettek Homelabokat a lelkes amatőrök. 1984-ben már messze volt a nemzetközi élvonaltól a gépecske, de itthon bármilyen számítógép nagy számnak számított. Ha ráadásként valaki saját maga építette meg, akkor még többet tanulhatott belőle. Hogy mennyire így volt, azt a BIT-LET 84 augusztusi számában megjelent cikk jól bemutatja.

Szolnokon “számítógép-építő tábort” tartottak, ahol a résztvevők kaptak egy Homelab kit-et és két hét alatt végigvezették őket az építés lépésein. A tábor 10.000 Ft-ba került teljes ellátással együtt. Ez jelentős, majdnem két havi átlagfizetésnek megfelelő összeg volt, de bármilyen készen kapható géphez képest nagyon olcsónak számított. Az ötlet szerintem nagyon jó volt, hogy többé-kevésbé kezdőket bevezettek a számítástechnika rejtelmeibe. Kicsit belegondolva ehhez hasonló amikor ma programozó táborokat szerveznek gyerekeknek. Itt azonban nem csak középiskolások vettek részt, hanem dolgozó emberek is az ország minden tájáról. A tábor szervezésében részt vett a gépet tervező Lukács József, a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ, a MÁV Számítástechnikai intézet munkatársai és még sokan mások.

A nagy összefogás mellett mégis savanyú volt a narancs. A szervezők és segítők a gépekhez onnan szedték össze az alkatrészeket ahonnan tudták és a több helyről összegereblyézett alkatrészek mellé házilag gyártottak le jó pár alkatrészt. A NYÁK-ot is át kellett tervezni, hogy a beszerezhető IC-khez idomítsák a rendszert. A szervezők megfeszített munkájának hála végül csak néhány gombsapka nem készült el időben, így 50 darab gépet sikerült feléleszteni a táborlakóknak. Az egész történet jól jellemzi az akkori állapotokat. A Rádiótechnika korabeli számaiban is folyamatosan visszatérő probléma az alkatrészhiány, de ez még nagyobb cégeknek is gondot okozott. Például a legmodernebb magyar 8 bitesnek számító TVC kialakításánál is figyelembe vették, hogy üzemeljen lassabb RAM-okkal, illetve több méretű EPROM-ot is fogadjon. Speciális áramköröket nem is nagyon terveztek egyik magyar 8 bites gépbe se, a Homelab, a TVC és a Primo is szinte kizárólag sima TTL 74-es sorozatú IC-ket használ. Érdemes összehasonlítani őket egy korabeli a ZX Spectrummal vagy Commodore géppel amikben nagy integráltságú áramköröket (ULA/SID, VIC) használtak a hang és videojel előállításához.

Érdemes elolvasni a bejegyzés végén forrásként megjelölt cikket. Az újság részletesen leírja, hogy milyen problémákkal szembesültek a szervezők. A résztvevőkkel készített interjúk pedig azt, hogy mennyire vegyes volt a motivációjuk. A tábor nehézségei mellett szerintem a 80-as évek hazai számítástechnikáját, beszerzési és gazdasági lehetőségeit is jól összefoglalja a cikk utolsó mondata:

“S ezzel nem a szervezők munkáját akarjuk bírálni, csak a tényt regisztráljuk szomorúan, hogy EZ VAN !”

Forrás:

Bitlet-11-1984-augusztus-HCC-tabor

Visits: 419Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük