retro gépek A-tól Z-ig

HOMELAB RM32

Egy olyan érdekes gépet szeretnék bemutatni ami nézőponttól függően lehet retró vagy sem, de én megemelem a kalapom a megalkotója előtt. Hogy mi is ez a kis gép? Egy Homelab, de nem a 80-as években építették, hanem 2020-ban. Egy méretes dobozba csomagolva kaptam meg, ebben volt az RM32 a saját doboza ami jól be volt fóliázva. Ennek a kibontásáról és az első program betöltéséről készítettem egy kis videót. Ebben van pár apróbb hiba, ugyanis a gépet hamarabb fogtam kézbe, mint a mellékelt gépkönyvet.

Szóval mit is lehet elvárni a géptől? Gyakorlatilag egy kicsit modernizált Homelab 3/4 gépre tettem szert. A ház 3D nyomtatott műanyag. Szépnek nem mondanám, formában és funkcionalitásban elég indusztriálisra sikeredett.Ami még első látásra feltűnik, az a fóliabillentyűzetekre hajazó beviteli alkalmatosság. A gép egyetlen olyan része ami nem nyerte el a tetszésem, ugyanis a fólia alatt jól kitapinthatóan mikrokapcsolók sorakoznak. Tönkremenni nem fog, de elég kényelmetlen rajta gépelni és játék közben sem zártam a szívembe.

A csatlakozók nagy része a gép hátulján helyezkedik el. Bővítő portokból egy-egy helyezkedik el a jobb oldalon, illetve a hátlapon. A Ezen felül itt vannak a magnetofon ki és bemenetek, illetve a videó és hang kimenetek. Ez utóbbiak mono kivitelűek. Míg az előbbi megegyezik a korabeli Homelab tudásával, addig az utóbbi egy AY-3-8910 kompatibilis 3 csatornás hanggenerátorral lett megerősítve. Ez, a HT-1080Z-ben is megtalálható IC, jó választás abból a szempontból, hogy nem lóg ki a korból. A hátul lévő megtalálható kapcsolókkal a két ROM verzió (Homlab 3/4), két különböző karakter készlet és a 64 vagy 32 karakter/sor üzemmódok között lehet váltani. Az első nem szorul magyarázatra, ahogy az utolsó sem. A második hasznosságát viszont a gépkönyvből vett idézettel lehet a legjobban elmagyarázni:

Ez lehetőséget ad ahhoz, hogy akár saját karakterkészletet használjunk, vagy olyan grafikus karaktereket hozzunk létre, amiket csak adott program futtatása során választunk ki.

A gépkönyvet már említettem és a videóban is láthattátok, hogy a gép szépen becsomagolva érkezett, de érdemesnek látom leírni is, hogy a házi kivitelt meghazudtoló a dobozolás. A Homelab RM32-őn kívül kaptam:

  • Külső tápot
  • RCA kábelt a hang/videó kimenethez
  • Magnetofon bemenethez szükséges kábelt
  • Használati útmutatót
  • SD kártyát programokkal és teljes körű dokumentációval

Belülről a gép eltér egy Homelab-tól, de akár lehetne korabeli is. Mindössze annyi történt, hogy néhány macerásabb IC-t kiváltott az újratervező. Például a sokkal egyszerűbben kezelhető statikus RAM modulokat akkoriban az áruk miatt nem használták, ahogy a nagyobb méretű ROM is logikus változtatás. Ehhez hasonló a tápegység modernizációja is. A végeredmény az egymás mellett sorakozó DIP áramkörökkel lehetne akár korabeli is, első pillantásra csak a fekete NYÁK szúrhat szemet.

A fentiek alapján nem meglepő, hogy az RM32 elnyerte a tetszésemet. Pont azt tudja amit az elődei, csak minimális modernizációval. Persze meg lehet próbálni belekötni az árába, de ha valaki sokallja, akkor csinálja az alkotó után. Erre meg van a lehetősége, mert elérhető a teljes dokumentáció, bárki lemásolhatja. Az elégedetlenek hiányolhatnak SD kártya vagy joystick adaptert, de én azt mondom, hogy a lehetőség ebből a szempontból is mindenkinek adott, hogy kiegészítse a gépet. Szerintem ez a kis gép tökéletes arra, hogy ne egy 35 éves, lassan muzeális gépet nyúzzon az ember, hanem egy jól dokumentált, 90%-ban korhű replikát.

Technikai adatokat nem közlök, mert szinte teljesen egyezik az eredetivel, a részletekért pedig érdemesebb az alkotó Nagy Attila honlapját böngészni. A youtube csatornáján az RM32 mellett megtalálhatóak egy másik, sokkal kevésbé ismert magyar gép, a Mickey-80 újraépítésével kapcsolatos videói is…

Visits: 743Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük