retro gépek A-tól Z-ig

Milyen monitort?

 

IMG_0295Amikor először került elém 8 bites gép még nem volt kérdés, hogy mire kössük a kimenetét. ’82-ben nem volt külön monitor, vagy színes TV. Természetesen álmodoztunk profi monitorról. Bal oldalt a képen már békésen elfér egymás mellett a Commodore monitor a Spectrummal, de annyiba került volna, mint Speccy és ha lehet, akkor már C64-re váltott volna mindenki.

Az iskolában a HT-kat, majd kicsit később a pár darab Plus/4-et Junosztyra kötötték. Otthon is az volt, csak a hanghoz kellett hozzányúlni. Végül egy ügyes TV szerelő beépített direkt videó és audió bemenetet. Elég kitartó darab volt, mert évekkel később a C64-et is azzal nyúztam, bár amikor lehetett átkönyörögtem magam a Videoton Infracolorra. Ma már több lehetőség közül is válogathatok, lássuk ezek előnyeit és hátrányait:

 

Időben egy Commodore 1702 vagy Philips 8833 nagyjából autentikus választás lehet C64 vagy Amiga mellé. A szemet nem kíméli az 50Hz-es frissítés és az áruk is egyre jobban emelkedik. A hangulaton kívül nem tudok semmit felhozni egy ilyen monitor mellett, de kiállításra nagyon jó választás.

IMG_0255Maradva a retró vonal mellett egy CRT TV-t ma már fillérekért lehet megkapni. Sőt sokan örülnek, ha végre valaki elviszi a fél mázsás dögöt. Junoszttyal vagy valami Vidi színes TV-vel párosítva időben találó lehet a legtöbb 8 bites. Kevésbé retrót választva akár 72cm-en és 100Hz-en is élvezhetjük a Wizard of Wor-t. A helyfoglalás miatt persze ez nem mindenkinek járható út. Egy Trinitron, de szinte bármelyik utolsó szériás televízió meg ma is szép képet ad. A szemet is jobban kímélik, mint egy régi darab. Amigához is jó, ha nem akarjuk valami extrém felbontásban használni. Csak legyen hozzá egészség, hely és erő a mozgatáshoz.

Esetleg jó alternatíva egy régebbi LCD TV beszerzése. Nem olcsó és kicsit több a kompatibilitási gond velük. Az áruk kb. a régi monitoroktól indul felfelé. De ha már van otthon pár tucat gép, akkor meggondolandó. Egy régebbi felső kategóriás LCD TV-vel lehet talán a legjobban kijönni. Van rajtuk sok bemenet, mondjuk egy régi Samsungon két SCART, DSUB, HDMI és sima kompozit is akad.

Ha csak néha-néha retrózik az ember, akkor simán meg lehet célozni a nappaliban a TV-t egy mai konzolhoz hasonlóan. Jó családi program lehet egy esős szombat délutánon, de máskor nem biztos, hogy díjazza a család. Ráadásul több öreg számítógép videojelét a modern lapos TV nem hajlandó elfogadni. Még a sima kompozit kimenet is gondot okozhat némelyiknek.

Utoljára hagytam a különböző konvertereket. Az ebay-en elég sok különböző típusból lehet válogatni. Gyakorlatilag mindent át lehet alakítani minden másra, de a 8 bitesekhez általában sima composite/YUV jel bemenet és HDMI/DVI/DSUB kimenet. Most három is van az asztalomon, ahogy időm engedi kipróbálom őket 2-3 géppel. Amigáknál egy scandoubler lehet a megoldás, esetleg egy jó multisync monitorral is próbálkozhatunk.

A Szent Grált még nem sikerült megtalálnom, de még kompromisszumnak sem merném nevezni a jelenlegi helyzetet. A 8 bitesekhez van Commodore, Tandy és Philips monitor, egy Samsung CRT és két konverter. Ezekkel nagyjából le tudom fedni azt a pár gépet amit használni szoktam, de így is van ami ki tudna fogni rajtam.

Views: 7892 thoughts on “Milyen monitort?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük