retro gépek A-tól Z-ig

ReGamEX – 2022 tavasz

A ReGamEX-et Kispesten rendezték meg. Sajnos csak a második nap tudtam elmenni, de így is érdekes volt. Sajnos kicsit kutyafuttában sikerült a látogatás, így nem vittem magammal fényképezőt ami miatt képek olyanok lettek amilyenek. Jó kérdés, hogy a sokadik alkalom miért érdekes amikor az ismert gépek nagy része nekem is fent van a polcon bármikor bevethető állapotban. Mindig van valami ritkaság, most is sikerült találni új dolgot. Ráadásul mindig lehet más kiállításából tanulni, pár hónap múlva itt a következő BRSZK. Erre is ki fogok térni, mert van aminek az adaptálását érdemes megfontolni.

A kispesti helyszínt a rendezők jól kihasználták, így a látogatók kicsit eloszlottak és az egyes részeket is jobban tagolni tudták:

  • A bejáratnál kvarcjátékokat állítottak ki, ezek nagy része üvegezett vitrinben volt, de a többit sem lehetett kézbe venni, ami érthető.
  • A főteremben kirakott gépekhez már oda lehetett ülni és játszani. Elég vegyes volt a felhozatal, de ami fontos volt (Ataritól-Spectrumig) mindent meg lehetett találni néhány ritkasággal, például egy Vectrexxel megtoldva. Kb. 30-35 gép volt kirakva, asztalonként egy-egy, így nem volt túl zsúfolva. Ide állítottak be még 3 játékgépet és egy több asztalon kipakolt Nintendo gyűjteményt. Ez utóbbi olyan gigantikus volt, hogy le a kalappal aki összeszedte ezt a gyűjteményt.
  • Statikus sor is volt. Itt tényleg mindent meg lehetett találni, a videón látható, hogy én is ugráltam közöttük előre-hátra. Bő fél órát sikerült eltölteni a számomra érdekesebb cuccokkal és még így is biztos, hogy volt, ami kimaradt.
  • A Z80 részleg már régebben is a kiállítás része volt. A szokásos, mondhatni obligát gépek természetesen ott voltak, de itt is akadt ritkaság. A ZX80 és Spectrum Next mellett mégis más vitte el számomra a pálmát. Vass Sándor már elég sok dolgot alkotott TVC-hez, most a Primohoz készített ROM cartridge-ot.

Az egész kiállításon látszik, hogy a szervezők már rutinosan álltak hozzá. A kiállított gépek lefedik a teljes időszakot. A több teremre tagolás miatt a hangzavar kisebb volt, mint amit a BRSZK-n megszoktam. Azok a gépek amelyekhez le lehetett ülni nagyrészt valamilyen cart-ot használtak, így sokkal egyszerűbb azokat üzemeltetni és jobb lehet az üzembiztonságuk. Egyedül a használható gépeknél nem láttam a rendezőelvet, bár lehet csak nekem furcsa, hogy egymás mellé került az Olivetti 286-os egy Amigával és egy C64-gyel.

Views: 559Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük