retro gépek A-tól Z-ig

TRS80-ICE

Gondolatkísérletként, mások fejlesztését alapul véve kezdtem neki tavaly év végén. Kollégám győzködött, hogy nyugodtan tegyen nyilvánossá, elvégre sose lesz tökéletes és már két kiállítást is kibírt hiba nélkül. Az év végéhez közeledve beláttam, hogy igaza van. Tudom, hogy messze nem tökéletes és a kód is messze van a modern elvárásoktól, de működik. Szóval ha hibát találtok, akkor nyugodtan jelezzétek.

De miről is van szó? A TRS80-ICE egy TRS80 Model 1-hez és klónjaihoz, így a HT-1080Z-hez is, tervezett In Curcuit Emulator. Az eredeti Z80-as processzort lecserélve lehet beépíteni a gépbe. A HT-ben kényelmesen elfér, a TRS80-ban már kicsit szűkösebb a hely, ott érdemes elgondolkozni a beforrasztáson. A fejlesztés az MCLZ8-on alapul, annak az elektronikáját vettem át, majd a Z80-at emuláló kódját dolgoztam át, egészítettem ki. A főbb funkciói:

 • Z80 emuláció és hardver (Micro Core Labs MCLZ8)
 • Gyorsított Z80 emuláció
 • ROM shadow
 • RAM shadow és bővítés
 • Floppy emuláció (TRS80MXS)
 • Kazetta állományok betöltése
 • SD kártya kezelés ROM, floppy és kazetta állományok tárolásához
 • Menü rendszer az egyszerűbb kezeléshez

Az eszköz megépítéséről és használatáról nem írok ebben a bejegyzésben, mert ezt már megtettem máshol. Az építéshez és élesztéshez szükséges információ és kódot a githubon találhatjátok meg. A használatáról készített videót pedig alább láthatjátok.

Ahogy már írtam van több továbbfejlesztési célom, de további ötleteket és kód javítást is örömmel veszek. Egy gyors listát már összeírtam, ezek a főbb pontok:

 1. A CPU emuláció sebessége megegyezik az eredetivel, de nem teljesen pontos. A gépi ciklusok közötti késleltetések nem egyeznek meg a Z80-néval.
 2. TRS80 támogatás mellé más típusok (például Homelab) felvételéhez, a Z80 emulátor sebességét tovább kell gyorsítani.
 3. A floppy meghajtó csak JV1 formátumot kezel, ez nem képes saját formátumú lemezeket kezelni.

Használjátok egészséggel és építsétek meg sikerrel 2024-ben!

Hasznos linkek:

https://github.com/frescho/TRS80-ICE

https://github.com/MicroCoreLabs/Projects/tree/master/MCLZ8

https://github.com/calphool/TRS80MXS

Views: 183Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük