retro gépek A-tól Z-ig

VIC-20 javítás

A VIC-20 nem túl gyakori darab itthon. Ugyan millió fölötti példányszámban gyártották, de hazánk gyermekeinek túl korai és drága volt ahhoz, hogy jelentős mennyiségben csempésszék haza. Már írtam a VIC-ről, az ott szereplő képeken a saját, korai példányom szerepel. Most egy későbbi olcsóbb (Cost Reduced = CR) alaplapos gépet próbáltam életre lehelni. Az eltérések jól láthatóak: a PCB kisebb, ami főként annak köszönhető, hogy a táp részleget átalakították. Ez a gép már a C64 tápjával kompatibilis, csak annál kicsivel többet fogyaszt. A két VIC széria között a lényeg nem változott, az IC-k csereszabatosak. Sajnos a CR esetében ezek már nem foglalatba kerültek ami a javítást nehezítette, de mindent csak lépésenként.

A polcon pihenő CR-t először kipróbáltam TV-vel, de nekem sem adott képet. Egy próbát azért megért, mert szedtem már szét hibás kábel miatt gépet. Az útmutató szerint ezt a hibát okozhatja a VIC, a Kernal ROM és esetleg az oszcillátor is. A Kernal hibát könnyű kiszűrni, mert akkor elvileg van videójel, csak a gép nem indul. Szkóppal rámértem a gép kimenetére és nem láttam videójelet, ez a VIC hibáját valószínűsítette. Mielőtt a pákáért nyúltam ellenőriztem az órajelet, mert az is okozhat ilyen hibát, de azzal nem volt gond.

A lassan 40 éves gépnél az a baj, hogy nem lehet csak úgy besétálni a boltba, hogy egy MOS6561-et szeretnék vásárolni. Félig-meddig szerencsére volt egy rokkant, bontás elöl mentett gép is a polcon. Az igazi szerencse az lenne, ha az is ép lenne, de valaki más hamarabb szúrta ki lomtalanításkor és nekilátott kitermelni. A donor lap hibátlannak tűnt, de az is csak egy fekete képernyőt adott. Mivel a CR hűvösebben fut és tápot is egyszerűbb találni hozzá, ezért annak a javításának láttam neki.

A két gép eltérő normás, ezért a VIC kiforrasztás, foglalt beforrasztás, majd átrakás művelet mellett az oszcillátort is át kellett variálni. Egy rövid leírás szerint csak a kristályokat kellett megcserélni és a PAL-ra forrasztott extra kondit eltávolítani. Nem tartott sokáig megcsinálni a változtatásokat, majd jöhetett a bekapcsolás. Sajnos nem működött elsőre a gép. A szkóp már úgyis kéznél volt, tehát gyorsan elkezdtem méregetni: Kimeneten semmi, órajel a kimeneten nincs, a bemeneten az egyik oldalon rendben, a másik oldalon is rendben. Ebben a pillanatban a képernyőn fekete-fehérben megjelent a gép képe. Az órajel útját végigkövetve azt tapasztaltam, hogy valami nem stimmel az egyik fázissal. Ismert hiba, hogy a MOS gyártású logikai IC-k hajlamosak meghalni, de egy 7402-vel könnyen helyettesíthető. Itt is megismételtem a műveletet: IC kiforraszt, foglalat a helyére, fiókból megfelelő TTL IC előkeres és hajrá. Még mindig nem volt stabil az eredmény. Néha indult, néha nem. Több IC kipróbálása után egy 74HC02-nél kötöttem ki, de az eredménnyel nem voltam elégedett. A kapcsolást nézve még két különbséget találtam:

  • Az első elhanyagolható, mert egy kis trimer is van a kerámia kondi mellett a PAL gépnél.
  • A második viszont segített, ehhez a 4-es és a 2-3 lábak közötti csatolókondit kellett átkötni.

A kép végre stabil lett, de el volt csúszva jobbra. Egy játék carttal kipróbálva helyére került a kép, volt hang, működött a joystic. Rögtön a Kernal ROM-ra gondoltam. Természetesen az is eltér a két gépnél. Ezt követően már nem bíztam meg az első javítási útmutatóban és elkezdtem típusszámokkal feldobni a keresést. A google rögtön kidobott egy jó kis blog bejegyzést: VIC20 PAL to NTSC conversion. Ezzel kellett volna kezdenem, de akkor nem lett volna meg a sikerélmény, hogy magamtól is rájöttem a megoldásra. Ismét pákát fogtam a gépre: ROM ki, foglalat be, másik gépből IC átemel.

Az átalakított gép működik, a javítás közben kicsit jobban megismertem a VIC-et. A felépítése nagyon egyszerű, logikus és ezért jól átlátható. A képekhez is van két megjegyzésem: Menet közben készítettem őket, ezért még nem a végleges, tiszta állapotban készültek. Az MOS NTSC IC-k kék ponttal vannak megjelölve. Ezeket nem ér raktam rájuk, de legalább segít felismerni azokat. Ezzel a javítást sikeresnek könyveltem el, még kicsit lemostam a gépet és a PCB-t is, hogy szebb állapotban kerüljön vissza a tulajdonosához.

Views: 402Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük